Beiratkozott a nagykövet

2011. február 16. 15:38 - nemzetikonyvtar

Beiratkozott a könyvtárba és ismerkedett gyűjteményünkkel Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Kounalakis Markos, újságíró férje kíséretében.

 

Farkas Gábor Farkas, a Régi Nyomtatványok Tára vezetője az Apponyi-teremben mutatott be érdekességeket gyűjteményünkből.

További gyorsképeink a twitteren.

Ambassador Eleni Tsakopoulos Kounalakis and her husband Kounalakis Markos visited our collections today and following this they registered for a Reader Pass.

Az amerikai nagykövet az OSZK olvasója lett

Az Amerikai Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövet asszonya, Eleni Tsakopoulos Kounalakis és férje, a neves újságíró, Markos Tsakopoulos Kounalakis beiratkoztak az Országos Széchényi Könyvtárba.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövete és férje február 16-án azzal a céllal keresték fel a könyvtárat, hogy beiratkozzanak. A látszólag szokatlan lépés korántsem előre letárgyalt hivatalos diplomáciai látogatás volt: mind a nagykövet asszony, mind férje állandó vendégei kívánnak lenni a könyvtárnak. Számukra a kultúra a mindennapok része, ráadásul Markos Tsakopoulos Kounalakis egyetemi tanárként és újságíróként is behatóan ismeri a térséget. Korábban dolgozott az NBC-nek, a The Los Angeles Times Magazine-nek. Tudósított a Mutual News című lapnak Moszkvából, a Newsweeknek Közép- és Kelet-Európa számos országából, így Magyarországról, az NDK-ból, Csehszlovákiából és Bulgáriából is. 2002-ben a The New York Times “Fehér Lovagnak” (White Knightnak) nevezte, amiért megmentette a Washington Monthly magazint.

A nagykövet és férje délután fél háromkor érkeztek a könyvtárba, ahol a főbejáratnál Dr. Sajó Andrea főigazgató üdvözölte a vendégeket. A főigazgatói irodában nagy örömmel vették kézbe ajándékaikat. Kíváncsian lapozgatták a három könyvet: Csillag a holló árnyékában – Vitéz János és a humanizmus kezdetei, a Magyar Nemzeti Könyvtár kincsei és a Magyarország első illusztrált térképei című köteteket. Dr. Sajó Andrea főigazgató-asszony a könyvek átnyújtása után átadta a bordó és kék bársony díszdobozba helyezett éves, névreszóló olvasókártyákat.

A vendégek eredetileg rövidre tervezett látogatása elhúzódott, hiszen a nagykövet asszony mindent látni szeretett volna. Végigsétáltak az olvasótermeken, és megtekintették a ”Nyomtatott magyar föld- és éggömbök a kezdetektől napjainkig” című kiállításunkat, majd a térképtár következett. A házaspár az Apponyi-teremben régi, becses nyomtatványokkal ismerkedett. Kézbevettek néhány régi iratot, majd legnagyobb meglepetésükre Zsupán Edina kollégánk saját nyelvükön, újgörögül beszélt az ősnyomtatványokról.

A nagykövet asszony elmondta: őszintén csodálja, hogy a háborúk és forradalmak viharában mennyi értéket sikerült megmenteni. A katalógustérben Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról érdeklődött, vajon a könyvtár minden katalóguscédulája elérhető-e online formátumban is. Távozáskor megígérték, igyekeznek rendszeresen felkeresni az Országos Széchényi Könyvtárat, majd a nagykövet asszony megjegyezte: ”Szeretjük a könyvtárat, mert olyan természetes hely. Megnyugtató és békés, és az ember tudja: más is azért jön ide, hogy a kultúra közelében legyen.” A nagykövet a főbejáratnál magyarul búcsúzott: Nagyon köszönöm, viszontlátásra!
Bóka B. László

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr132665573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása