Felolvastatható könyvek

2011. március 04. 09:29 - nemzetikonyvtar

Jelentősen továbbfejlesztett szolgáltatásunkkal az új Világhallóval még több könyvünk vált online meghallgathatóvá beszédszintetizátor segítségével. Új könyveink most már folyamatosan válnak - a formátum függvényében - felolvastathatóvá. A Világhalló használatához továbbra sem szükséges regisztrálni, de regisztráció esetén plusz szolgáltatásokat kap a felhasználó.



A Magyar Elektronikus Könyvtárban levő szöveges formátumú könyvek egy része már korábban is felolvastatható volt a Világhalló szolgáltatással. Szöveges dokumentumainkat egy távoli szerveren futó alkalmazás feldolgozta és a felhasználók számára helyi Java kliens felolvasta úgy, hogy közben folyamatosan mutatta a szöveget.

Egy másik új szolgáltatás, a Beszélő Könyvek. Az oldalon a MEK könyvei regisztrálás után MP3 formátumban le is tölthetők. A regisztráció azért szükséges mert a Magyar Elektronikus Könyvtár anyagain kívül tetszőleges szöveget vagy PDF formátumú szöveget is felolvas a rendszer és MP3-as fájlba menti. A fejlesztő gondolkodik a regisztráció megszüntetésén a könyvtári anyagok esetében. Frissítés 03.05.: Nem szükséges a regisztráció MEK-es könyvek esetében!

A letöltött anyagok bármilyen mobil eszközön (mobiltelefon, PDA, tábla Pc, stb.) meghallgathatóak. Mindkét szolgáltatás a könyvek borítólapján alul, a „Megosztás” mellett levő „Gépi felolvasás” gombra kattintva érhető el. (A korábbi „felolvas” gomb még a régi Világhallóra visz.)

Az új program a sokak által évek óta használt Világhalló nevű program továbbfejlesztett változata. A rendszer a GVOP 4.2.2 pályázat támogatásával készült.

A főbb változások:

  • természetesebb hangú beszédszintetizátor, választható férfi és női hanggal (SpeechTech Kft. Fejlesztése),
  • kényelmesebb, jobban használható a felhasználói felület,
  • minden új könyv azonnal megjelenjen a felolvasható művek között,
  • a program nem csak Windows-on, hanem Mac és linux gépeken is futtatható,
  • a kliens program csak a felolvasó és megjelenítő részt tartalmazza, a szükséges, vezérlési lehetőségekkel, minden egyéb funkció a web oldalakról érhető el,
  • a program a látássérültek által is használható változatban is hozzáférhetőek,
  • az összes felolvasható könyv megtalálható a Keresés menüpont alatt is.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr912700836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása