Szemantikus web, ekönyv, adatcsere, mokka, twitter - Networkshop 2011

2011. április 21. 15:03 - nemzetikonyvtar

Könyvtárunk munkatársai is tartanak előadásokat a NETWORKSHOP 2011 konferencián, április 27-29 között Kaposváron.

A rendezvény az évek során a hazai számítógép-hálózati informatikai élet legrangosabb találkozójává nőtte ki magát. Itt találkozhatnak e fejlődő terület technológiájának kutatói, fejlesztői, a gyártók, a szolgáltatók és a felhasználók. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság közösen rendezi az országos Networkshop konferenciát.

Az Országos Széchényi Könyvtár előadásai a Tartalomszolgáltatók: könyvtárak, levéltárak, múzeumok szekció-ban:

2011.04.27.: szerda, "A" terem


14.25: Moldován István
- E-book-ok, könyvtárak, OSZK

Az előadás az egyre többet emlegetett e-book-okkal foglalkozna könyvtári megközelítésben. Az e-book-ok értelmezésének, fajtáinak, formátumainak rövid áttekintése mellett kitérne a könyvtárak lehetőségeire, külföldi tapasztalataira az e-book-ok szolgáltatásával kapcsolatban, a jövőt érintő egyre fontosabb kérdésekre. Áttekintést ad a nemzeti könyvtár e-book-okkal kapcsolatos kezdeményezéseire; az e-book olvasók kölcsönzésétől kezdve, a digitális könyvtár mobil eszközökön való megjelenésén át elektronikus könyvállományának e-book-okra való konvertálására.

2011.04.28.: csütörtök, "A" terem

09.25: Ungváry Rudolf - A besorolási adatcsere-formátum bővülése

A besorolási adatcsere-formátumnak vagy más néven metaadat-formátumnak több mint fél évszázados múltja van. A MARC-típusú formátum 1968-as megszületése óta fokozatosan tökéletesedett, és más változatai is kialakultak (Unimarc). Ami a legfontosabb: adatelem-választéka jelentősen bővült is. A bővülés egyrészt a relációadatokat, különösen pedig a tulajdonságadatokat jellemzi. A formátum relációadat-választéka kezdetben csak a kézi katalogizálásban használatos „lásd” és „lásd még” relációtípusból állt. Egyrészt rögzíthetővé váltak a formátumban a múlt század 50-es éveitől kialakuló tezauruszokban használt, és a rájuk vonatkozó szabványokban rögzített paradigmatikus relációtípusok. Másrészt a formátumban idővel az is lehetővé vált, hogy a relációkat a 2XX-es, illetve a 3XX-es hívójel-tartományban szöveges formában adják meg. A szemantikai web világában ez a lehetőség idővel fel fog értékelődni. A legjelentősebb bővülés a tulajdonságadatok terén játszódott le. Az entitásadatokkal szemben, melyek a bibliográfiai adatokra vonatkoznak, és ezért másodlagos vagy metaadatok, a tulajdonságadatok a tételfejben rögzített entitásadatokra vonatkoznak, és ezért metaadatok metaadatai, azaz harmadlagos adatok. Ilyen meta-metaadatok a 6XX-es hívójeltartományban rögzíthető megjegyzésadatok és a 0XX-es hívójeltartományban rögzíthető ún. információs adatok. A besorolási MARC-formátum segítségével ma már akár levéltári dokumentumokhoz használt besorolási adatok is kezelhetők, melyre példát mutatunk be.

11.05: Horváth Ádám - Open Linked Data és a könyvtárak

Egyre kevesebben látogatják az Online Olvasói Katalógusokat. A könyvtárak fontosságának megőrzése érdekében az egyik kitörési lehetőség az adatok publikálása a szemantikus weben. Az Online Olvasói Katalógusok ugyan rajta vannak az Interneten, mégis önálló, elszigetelt adatbázisok. A könyvtárak - természetüknél fogva - együttműködő intézmények. Az elszigeteltség feloldására több megoldás született eddig is. A Z39.50, SRU, OAI-PMH szabványok is a könyvtárak közötti együttműködést megteremtő hálózati protokollok. A szemantikus web lehetőséget biztosít a könyvtárak és a könyvtári világon kívüli intézmények együttműködésére is. Előadásomban a szemantikus web jelentőségéről, és az OSZK szemantikus weben való jelenlétéről szeretnék beszélni.

11.30: Bánkeszi Katalin - A MOKKA fejlesztés helyzete a TÁMOP pályázat keretében

Az előadás az OSZK TÁMOP pályázatának egyik fontos részét, a MOKKA fejlesztési irányait, az ODR adatbázissal való integrációját mutatja. Bemutatjuk az információs portált, az Egyesület honlapját és a kereső oldalt. Kitérünk a fejlesztés újdonságaira, tájékoztatást adunk a jelenlegi helyzetről, a betöltésekről.

16.30: Tóth Péter - Internetes kommunikációs eszközök az Országos Széchényi Könyvtárban

Információért régen a könyvtárba mentek az emberek, manapság a nagy többség egyszerűen bekapcsolja a pc-jét, laptopját, okostelefonját, ipadját. Az OSZK blogot indított, mikroblogot szerkeszt, képmegosztó oldalon publikálja fényképfelvételeit, videócsatornát gondoz, audió állományokat oszt meg és egyéb dokumentumtípusok elérhetők el a webes eszközök segítségével. Az előadásban bemutatom az OSZK interaktív kommunikációját néhány példa segítségével. Az internetes eszközök használatával a könyvtár és felhasználói között egyszerűsödik és hatékonyabbá válik a kommunikáció. Az OSZK folyamatosan monitorozza a felhasználók online jelenlétét, az adatok elemzése után javítja és fejleszti szolgáltatásait. Erősítheti-e az internetes eszközök használata az OSZK presztízsét korunk kemény információs versenyhelyzetében?

Az összes programot ide kattintva lehet elérni.

A konferenciát a szervezők élőben közvetítik:
Videotorium ÉLŐ.

NETWORKSHOP 2011
Kaposvári Egyetem, Guba Sándor u. 40. 2011. április 27-29.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr282844531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása