Megújult az Országos Széchényi Könyvtár honlapja

2011. június 11. 12:02 - nemzetikonyvtar

Megújult arculattal és friss tartalommal jelentkezik honlapunk, az OSZK.HU.

Gondos előkészítő munkát végeztünk, mielőtt útjára indítottuk a Drupal-alapú honlapunkat. Ez a program egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely jól alakítható és megbízható, a Fehér Ház internetes megjelenését is ez a szoftver biztosítja. 

Számos európai és tengerentúli nemzeti könyvtár weboldalának elemezését alapul véve abból indultunk ki, hogy a legfontosabb szempont az olvasók minél szélesebb rétegeinek kiszolgálása az internet nyújtotta lehetőségekkel.



Mára teljesen természetes igény, hogy a könyvtár kapui a virtuális térben is folyamatosan nyitva legyenek. Akinek adott napon nem fér bele az idejébe, hogy személyesen is felkeresse a Budavári Palota ’F’ épületében található Nemzeti Könyvtárat, az kényelmesen, online is elérheti katalógusunkat, tájékozódhat hagyományos és új szolgáltatásainkról, vagy akár kedvet is kaphat, hogy személyesen keresse fel kiállításainkat és rendezvényeinket. Az új honlap tervezésekor maximálisan szem előtt tartottuk a felhasználói igényeket. Célunk olyan korszerű, felhasználóbarát portál kialakítása volt, amely alapvetően a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. Felhasználó-központúvá alakítottuk a www.oszk.hu tartalmát: az olvasók elsősorban funkcionális ismertetéseket kapnak a könyvtárról és a szolgáltatásokról. Rendszeresen frissülő hírekkel, eseményekkel és kiállításokról szóló beszámolókkal jelentkezik címlapunk. Ugyancsak a címlapról érhetők el az Országos Széchényi Könyvtár webkettes szolgáltatásai (OSZK blog, Twitter, a Nemzet Könyvtára a közösségi oldalakon).

Formai változtatások egész sorát hajtottuk végre, hogy minél könnyebben, egyszerűbben férjenek hozzá a számukra szükséges tartalomhoz az Országos Széchényi Könyvtár távoli használói. A tervezéskor odafigyeltünk arra, hogy letisztult és egységes legyen a honlap megjelenése. Funkcionálisan csoportosítottuk a menüpontokat, könnyen áttekinthetővé tettük oldalainkat, egyszerűsítettük a navigációt. A kényelmesebb tájékozódást segítik a láblécben is elhelyezett menüpontok és a kapcsolódó információk. A régi honlap szerkezetéből megőriztük mindazt, ami jó: megtartottuk például a közvetlen elérést az OSZK katalógusához és adatbázisaihoz. Az új funkciók sorában pedig többek között oldaltérkép, kenyérmorzsa, vakbarát változat, eseménynaptár és képgaléria szerepel.

Digitális Könyvtár rovatunk számos szolgáltatást foglal magában, melyek között az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött elektronikus dokumentumokra épülő online adatbázisok, tartalomszolgáltatások és tematikus összeállítások is megtalálhatók. Könyvtárunk arra törekszik, hogy a digitalizálás, gyűjtés és önkéntes beadás révén egyaránt gazdagodó elektronikus dokumentumok közül - a szerzői jogi lehetőségek figyelembe vételével - minél több megtalálható és elérhető legyen az olvasók számára.

Folyamatosan fejleszteni kívánjuk a honlapot, s ehhez kérjük a segítségüket. Várjuk az új weboldalunkkal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, és minden olvasónknak kellemes időtöltést kívánunk az új OSZK-honlapon!

komment
Címkék: drupal oszk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr182973053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása