Kétszázötvenezer a rekord

2011. június 28. 11:30 - nemzetikonyvtar

#elo_OSZK TAMOP Projektzáró  on TwitpicTegnap tartottuk TÁMOP projektünk záró rendezvényét a VI. emeleti előadóban. Az Európai Uniós támogatással megvalósult program eredményei nem csak a nemzeti könyvtárban, hanem az egész országos könyvtári rendszerben hasznosulnak. Az elmúlt másfél év alatt – a könyvtárakkal együttműködve – kollégáink sokat dolgoztak azon, hogy pályázati forrásokból valóban korszerű szolgáltatásokat hozzunk létre.


Az elektronikus katalógusunkban mintegy 15%-al több könyv érhető el 2011 tavaszától. Ez 250 ezer katalóguscédula elektronikus feldolgozását jelenti. Az elkészült katalógus rekordok egyúttal azonnal megjelentek az országos közös katalógusban (MOKKA), amelynek fejlesztése szintén ezen pályázat keretei között valósult meg. A program harmadik elemeként a nemzeti könyvtár „Családi Olvasás Éve 2010” néven országos olvasásfejlesztő kampányt is szervezett.

A fejlesztések előkészítése valójában jóval korábban megkezdődött, hiszen a nemzeti könyvtár, karöltve a Könyvtári Intézettel részt vett az Európai Uniós források felhasználásának előzetes tervezésében is, majd szakmai segítséget nyújtott a könyvtáraknak a pályázatírás során, és figyelemmel kísérte, koordinálta a vállalt feladatok megvalósítását is. Különösen igaz ez az országos hatókörű fejlesztések esetében, ahol különösen fontos volt, hogy az egymásra épülő szolgáltatások létrehozása költséghatékonyan és összehangoltan történjen.

A TIOP és TÁMOP források felhasználásával stratégiailag kiemelkedően fontos területeken valósulhatott meg a könyvtári szolgáltatások jelentős korszerűsítése. Nagyon fontos lépésnek tarjuk, hogy az Országos Dokumentum-ellátó Rendszer teljes körű megújításához szükséges, több részfeladatból álló program kiemelt támogatást kapott azzal, hogy az intézményi kereteken túllépő, országos fejlesztéseket tartalmazó projektek külön pályázati kiírásban jelentek meg. A központi fejlesztésekre azok a könyvtárak pályáztak, amelyek jelentős tapasztalattal rendelkeztek a kijelölt szakterületek létrehozásában és működtetésében.

„A konstrukció egyik fő célja … a dokumentum- és információ-szolgáltatás országos rendszerének fejlesztése és összehangolása, E fejlesztések a következő területeken valósulnak meg: az országos dokumentum-ellátási rendszer fejlesztése, bővítése; az országos közös katalogizálás rendszerének fejlesztése; a különböző országos könyvtári adatbázisok közös keresőrendszerének kialakítása; országos dokumentumküldő rendszer koncepciójának kidolgozása a szerzői jog által védett tartalmak elektronikus formában történő szolgáltatására; országos olvasásnépszerűsítő és fejlesztő program kialakítása.”  A TÁMOP pályázati felhívás legfontosabb feladatai 

Az OSZK a saját terveit is az országosan megfogalmazott célokhoz igazította, és ennek megfelelően alakította ki pályázatának tematikáját, amely három részterületet foglal magában. Az egyik a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) teljes megújítása és összevonása az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) adatbázisával. A másik részfeladat a nemzeti könyvtár elektronikus katalógusának fejlesztése; amely egyben az országos közös katalógust is gazdagította, hiszen a felvitt rekordok azonnal betöltődtek a MOKKA közös katalógusba is. Harmadikként említendő az a komplex programcsomag, amely az interaktív könyvtári portál kialakítása és az olvasásfejlesztés különböző területei mellett országos, olvasást népszerűsítő kampányt, kompetencia-alapú képzést és akkreditált tanfolyamokat is magába foglalt.

Bánkeszi Katalin - A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért

Mindhárom fejlesztési terület szorosan kapcsolódik más nagykönyvtárak pályázatához. A MOKKA-ODR összevonása a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárával, valamint a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárával szoros együttműködésben folyt, és kapcsolódott a Miskolci Egyetemi Könyvtár, valamint a Veszprémi Egyetemi Könyvtár országos TÁMOP pályázatához is. Miskolcon a dokumentumszolgáltatás háttértámogatására az elektronikus formában elérhető részdokumentumok (cikkek, tanulmányok) archiválását oldották meg három korábbi szolgáltatás integrálásával, míg Veszprémben az országos elektronikus dokumentumküldő rendszer koncepcióját, és az ehhez szükséges szerzői jogi háttér kialakításának tervezetét fogalmazták meg. Az országos programok kidolgozása és végrehajtása a kezdetektől rendkívül pontos egyeztetést igényelt, mind szakmai-tartalmi, mind időbeni vonatkozásban. A feladatok megvalósításán dolgozó fejlesztői csoportok munkáját tekintve is rendkívüli együttműködésre volt szükség.


A MOKKA.HU új felülete egy-két napon belül elérhető.

Az OSZK a TÁMOP program keretében számos eredményt ért el. Elvégezte az 1926 és 1949 között állományba vett és feldolgozott könyvanyag korszerű feltárását, ezáltal a törzsgyűjtemény feltártsági szintje az elektronikus katalógusban a projekt elejére jellemző 48%-osról 62%-osra emelkedett. Az adatrögzítés távmunkában folyt: a közbeszerzési eljárásban nyertes cég Nagyváradon dolgozó adatrögzítői terminálszerveren keresztül kapcsolódtak az OSZK katalógus-adatbázisához. A rekordok napi gyakorisággal töltődtek be a MOKKA országos közös katalógusba, így nagymértékben segíthetik a többi könyvtár állományfeltáró munkáját.

Rácz Ágnes - Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus katalógusának fejlesztése

Elmondható tehát, hogy így a MOKKA is 250 ezer katalógusrekorddal bővült csak az OSZK TÁMOP pályázatának jóvoltából. A MOKKA fejlesztése során megújult a katalógus működtető rendszere, átalakult a betöltő mechanizmus és az adatkarbantartó rendszer, megújultak a rekordszolgáltatások, és új keresési lehetőségek jöttek létre. Egyre több könyvtár csatlakozhat a közös katalógushoz, így rövidesen a korábbiaknál jóval nagyobb könyvtári állomány érhető el a MOKKA-ra épülő kölcsönzési rendszerből. A közös katalógus építése országos szinten jelentős költségmegtakarítást jelenthet a könyvtáraknak. A korszerűsített rendszer hatékonyabbá teszi a feldolgozó munkát, lehetővé téve a kész katalógusrekordok átemelését az egyes könyvtárak saját rendszereibe, és közvetlen kapcsolatot biztosít az ODR szolgáltatás igénybe vételéhez is.

A „Családi Olvasás Éve 2010” programcsomag egy éven keresztül országos szinten fogta össze a könyvtárak olvasásfejlesztő és olvasást népszerűsítő programjait. A kampány céljaira központi promóciós anyagok készültek a hazai könyvtárak számára. A programsorozat három időpontban különböző közönséget célzott meg: 2010 őszén az Informatikai és Könyvtári Szövetség programjához kapcsolódott, amelynek központi témája a közös családi olvasás elősegítése volt, 2011 februárjában játékra hívta az olvasókat „Közös költemény” kampányával, majd márciusban részt vállalt az „Internet Fiesta” rendezvénysorozatában. Komoly visszhangot váltott ki a sajtóban a 2010 decemberében bemutatott, olvasási szokásokat vizsgáló kutatás, valamint a hátrányos helyzetű olvasók könyvtárakkal szemben megfogalmazott igényeit számba vevő felmérés is.

Ládi László - TÁMOP 3.2.4 az OSZK-ban

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr553020854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása