Bödők Zsigmond csillagász síremléke

2011. augusztus 17. 09:25 - nemzetikonyvtar

A csallóközi Nagyabonyban (Veľké Blahovo) 2011. augusztus 3-án avatták fel a tavaly nyáron elhunyt Bödők Zsigmond csillagász síremlékét, aki munkájával önzetlenül segítette az Országos Széchényi Könyvtár munkáját.

A megemlékezésen a MEK Egyesület képviseletében Moldován István ügyvezető elnök, valamint Góczán Andrea és Zimányi Magdolna vettek részt.

Az Egyesület nevében csokrot helyeztünk el a síron. A síremléket az ősi Stonehenge kőépítmény mintájára Lipcsey György szobrászművész tervezte. A sírnál megemlékező szavakat az elhunyt felesége, Bödőkné Edmár Mária, Nagyabony polgármestere, Keszeli Ferenc író, újságíró, és a MEK Egyesület nevében Zimányi Magdolna mondott.

A helyszínen készült fotók itt megnézhetők: http://mek.oszk.hu/~joomla/index.php?view=article&id=161

Bödők Zsigmondnak már korábban is felkerült több értékes és hézagpótló tudománytörténeti, ismeretterjesztő műve a Magyar Elektronikus Könyvtárba. Az elmúlt évben kértük arra, hogy engedélyezze “Magyar feltalálók a közlekedés történetében” c. könyvének felvitelét a MEK “15 év - 15 könyv” programja keretében, amelyben felkértünk 15 hazai és határon túli szerzőt, hogy adományozzák egy kötetüket a MEK-nek az interneten való közzététel céljára. Június 30-án érkezett meg beleegyező levele, amit örömmel fogadtunk. Július 26-a után azonban a gyászhírrel szembesültünk. A szeptember 30-i sajtótájékoztatón, ahova meghívtuk a 15 könyv szerzőit, ő már nem lehetett jelen. Régi adósságunk törlesztéseként a síremlékavatás alkalmából nyújtottuk át feleségének az Egyesület által Bödők Zsigmond számára készített emléklapot, és a MEK dokumentumokat tartalmazó pendrive-ot.

Bödők Zsigmond emlékét kegyelettel és megbecsüléssel megőrizzük. Őrzik emlékét a MEK-be felvitt művei is, amelyekhez mindenki hozzáférhet, aki a világhálón magyarul olvas, bárhol éljen is.

Zimányi Magdolna

A "15 év - 15 könyv" sajtótájékoztató:
http://mek.oszk.hu/~joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=132

A “15 év - 15 könyv” programban felkerült művek:
http://mek.oszk.hu/html/15.html
http://mek.oszk.hu/html/15.ppt

Sajtóvisszhang:
http://mek.oszk.hu/html/irattar.html#sajto

Bödők Zsigmond művei a MEK-ben:

Bödők Zsigmond: Látványos égi jelenségek, 2005-2006
http://mek.oszk.hu/04500/04501

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a közlekedés történetében
http://mek.oszk.hu/08500/08547

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a repülés történetében
http://mek.oszk.hu/03200/03277

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók a távközlés történetében
http://mek.oszk.hu/04500/04500

Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók az automobilok történetében
http://mek.oszk.hu/03300/03370

Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok
http://mek.oszk.hu/08400/08484

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr853157946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása