Most Önöket figyelem

2011. október 08. 18:11 - nemzetikonyvtar

Jankovics Marcell Kossuth-díjas, érdemes művész, rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor volt az Országos Széchényi Könyvtár és a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány „Kalandozások a kultúra és a tudomány világában” című ingyenes előadás-sorozatának vendége október 6-án 18 órakor a nemzeti könyvtárban.

Képeink a rendezvényről

Az este hat órára meghirdetett rendezvényre már kezdés előtt teljesen megtelt az Országos Széchényi Könyvtár Díszterme, több mint 220 ember várta a rendezőt, akit beléptekor óriási taps fogadott. Jankovics Marcellt elsőként gróf Klebelsberg Éva köszöntötte, aki elmondta, édesapja nagy kedvence volt Madách műve, mert úgy tartotta, a kétkedő ember minden kérdésére megoldást talál benne. Dr. Sajó Andrea a könyvtár főigazgatója köszöntőjében elmondta, úgy gondolja szükségtelen méltatnia a Kossuth-díjas művész munkásságát, mert egyfelől a rendező alkotásai önmagukért beszélnek, másfelől művei mindenki számára valami sajátos, egyedi üzenetet hordoznak. A főigazgató asszony köszöntötte Jankovics Marcellt közelgő születésnapja alkalmából, majd átadta a könyvtár korlátlan használatára jogosító VIP olvasókártyát és reményét fejezte ki, hogy a neves művész ezentúl sűrűn látogat el az Országos Széchényi Könyvtárba. 

Országos Széchényi Könyvtár: EmberTrag 002


Jankovics Marcell megnyugtatta a közönséget, nem vetíti le az egész filmet, hiszen az közel három órán át tartana, válogatott részleteket kíván csak megmutatni az elkészült alkotásból. Elmondta, jelentősen meghúzta Madách művének szövegét, de reméli, hogy a legfontosabb gondolatok nem csupán megmaradtak, de ki is emelődnek. A neves rendező szerint Madách olyan helyzetbe emeli a műben Lucifert, amelyet már a kereszténység nem fogad el. Nézete szerint azoknak a hölgyeknek, akik a darabot olvassák vagy filmjét most megnézik Ádámmal kell azonosulniuk, hiszen Éva alakja kevésbé karakteres. Megvallotta, Krisztus előtt 40 ezer évvel szeretett volna élni, mert akkor még volt értelme a művészetnek. Úgy érzi, a világ ma határozottan rossz irányba tart, ezért kell jönnie valaminek, hogy újra visszataláljunk a helyes útra.

Csodálja Madáchot, aki véleménye szerint látnok volt, hiszen drámai költeményében jó néhány olyan dolgot írt le, amelyek megvalósultak, sőt a helyzet a valóságban még rosszabb is lett az elképzeltnél. Példaképp a globalizációt és a föld kincseinek mértéktelen kiaknázását említette. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne lepődjön meg, mert a londoni színben eljutunk egészen a máig, s valóban a filmben feltűnik Hitler, Lenin, a Beatles, Marilyn Monroe, Che Guevara és Mickey egér is. A vetítés kezdete előtti jellemző „Jankovics” mondat így hangzott: „Én félreülök, nézzék csak a filmet, eleget láttam már, most Önöket figyelem majd.”

Bóka B. László

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr233288065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása