Eljutott Horthyhoz az Auschwitz-jegyzőkönyv

2014. május 24. 08:28 - nemzetikonyvtar

A Baumgarten-díjas író, Török Sándor 1944-ben a történelmi események szereplőjévé vált. Mint a Keresztény Zsidók Szövetségének alelnöke, ő juttatta el özvegy Horthy Istvánnén keresztül Horthy Miklós kormányzóhoz az Auschwitz-jegyzőkönyv egy példányát.

 

Török Sándor íróval Bokor Péter filmrendező beszélgetett 1977-ben
Az OSZK Történeti Interjúk Tára gyűjteményéből

Az interjút teljes terjedelmében május 28-ától láthatják az érdeklődők holokauszt-kiálításunkon.

Török Sándornak a nyilas hatalomátvétel után bujkálnia kellett. Erre az időszakra emlékezik az Egy kis kertet szerettem volna című önéletírásában és a Titokzatos utazások című regényében. A harmincas évek közepétől sikeres író országos népszerűsége és ismertsége 1953 nyarán kezdődött a Csilicsala csodái című folytatásos rádiójátékkal, amit havonta, vasárnap a Magyar Rádió közvetített. Meséin, ifjúsági regényein nemzedékek nőttek fel. Máig egyik legismertebb meseregénye az 1939-ben megjelent, klasszikussá vált Kököjszi és Bobojsza. Műveit már a 30-as évektől kezdve számos európai nyelvre lefordították.

Az 1944-es könyvbetiltásokat, a könyvmegsemmisítést, valamint a könyvtár Kézirattára akkori vezetőjének, Halász Gábornak az életművét és tragikus sorsát mutatjuk be legújabb kiállításunkon. 

http://www.oszk.hu/rendezvenyek/veszkorszak-es-az-oszk

A megnyitó előtt, 15 órától konferenciát rendezünk a kiállításon bemutatott események történelmi hátteréről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr596189850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása