Kossuth könyvtára

2014. június 19. 08:18 - nemzetikonyvtar

Két hónappal Kossuth Lajos hamvainak torinói felravatalozását és hazahozatalát követően ugyanarról a vasútállomásról sokkal szerényebb körülmények között gördült ki az a szerelvény, amely 28 ládában a volt kormányzó turini könyvtárát szállította Budapestre. A könyvtár hazahozatalának adminisztratív lebonyolítása Fejérpataky Lászlóra, a Széchényi Könyvtár igazgató-őrére hárult, aki emiatt már másodszor utazott Torinóba.

Az átadás–átvétel folyamata 10 napig tartott. Fejérpataky egymaga vette jegyzékbe a könyveket, és szervezte meg, illetve felügyelte azok szakszerű becsomagolását.

Kossuth torinói dolgozószobája (Magyar Nemzeti Múzeum) – In: Kossuth Lajos, 1802–2002. Budapest, Válasz Kiadó, 2002. 113. o.

Hazatérését követően, 1894. június 5-én kelt úti jelentésében erről részletesen beszámolt felettesének, Pulszky Ferencnek.

„Szerencsém van tiszteletteljesen jelenteni, hogy e megbízatás következtében május 16-án útra keltem, és a következő napon, május 17-én, éjfél tájban Turinba megérkeztem. Május 18-án haladéktalanul néhai Kossuth Lajos lakásában levő könyvek, füzetek, apróbb nyomtatványok lajstromozásához fogtam, és 10 napi megfeszített munka után a könyvtár leltárát, mely 2698 tétel alatt 4299 darab kötetet, füzetet és egyéb apró nyomtatványt foglal magában, elkészítettem és azt Kossuth Ferencz mint átadó, alulírott mint átvevő aláírtuk.

A leltározással párhuzamosan a könyvek személyes felügyeletem alatt gondosan ládákba csomagoltattak. E czélra a turini Frattelli Girard nagy szállító czég melylyel a Nemz. Múzeum budapesti szállítója, a Weil C. czég közvetítésével érintkezésbe léptem, állandóan két szakértő csomagolót bocsájtott rendelkezésemre. Ezek 10 napi munka után a könyvtár anyagát 28 ládába csomagolták. A ládákat elismervény mellett pontosan megmérlegelve, 2482 kilógramnyi súlyban az említett turini szállító czégnek adtam át és így remélhető, hogy a teheráruként feladott szállítmány két-három hét alatt Budapestre, rendeltetése helyére megérkezik.[…] Feladatommal Turinban május hó 27-én végezve, május 28-án útrakeltem és május hó 30-án Budapestre megérkeztem.”


Kossuth Lajos fiával, Ferenccel (Ceglédi Kossuth Múzeum) – In: Kossuth Lajos, 1802–2002. Budapest, Válasz Kiadó, 2002. 116 o.

Kossuth Lajos könyvtára június 19-én érkezett meg Budapestre, a Nemzeti Múzeum Széchényi Országos Könyvtárába. A ládákból kiemelt köteteket ideiglenesen a Széchényi-teremben helyezték el. Fejérpataky erről is beszámolt felettesének:

„A ládák nem érkeztek meg ugyan kifogástalan állapotban, az azokat megerősítő kötél valamint a Turinban jelenlétemben reájuk rakott ólmozás a legtöbbről hiányzott, mindazonáltal a mostani gyors felállítás és revideálás alkalmával csak az 1323 – 1327, 1954, 1994 és 2223. leltári számok alatt felsorolt egyes jelentéktelen füzetek és hírlapszámok bizonyultak hiányzónak, valószínűnek sőt bizonyosnak merem azonban hinni, hogy e hiányzó vékony füzetek, más könyvekbe tévedtek és, hogy az ősszel megkezdendő czédulázás alkalmával mind elő fognak kerülni.” (Részlet az 1894. jún. 25-én Pulszky Ferencnek írt jelentésből)

A „más könyvekbe tévedt” vékony füzetek – egy kivételével – megkerültek. Azonban a Kossuth-könyvtár 120 éves története során sajnos további kötetek is „eltévedtek”. Ezek felderítése jelenleg is tart: 47 tételt sikerült „visszaterelni” az eredeti helyére, illetve néhánynak tartózkodási helyét pontosan behatárolni más gyűjteményekben. De ez egy külön történet.

atadas_atvetel_K_Ferenc_alairasa1000.jpgAz átadás–átvétel lezárásaként Fejérpataky László és Kossuth Ferenc aláírása a leltárjegyzék végén – Kézirattár, Fol Hung 1939.

A gyűjtemény értékéről és jelentőségéről a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának 1894. évi második negyedéves beszámolójában olvashatunk:

„A könyvtár, mely a Széchenyi-teremben lett elhelyezve, 2702 leltári szám alatt 4303 kötet és füzetből áll. Rendkívül gazdag különösen történelmi és természettudományi munkákban. Reánk nézve a Kossuth személyére vonatkozó s angliai, amerikai tartózkodása idejében megjelent nyomtatványok mellett legkivált azon kisebb füzetek, borsurák bírnak különös becscsel; a melyek az 1848-50. évek történetére vonatkozólag a külföldön jelentek meg, s a melyek Magyarországban eddig úgyszólván teljesen ismeretlenek voltak. Nagyon becses Kossuthnak az amerikai és angol lapokba írt czikkei gyűjteménye is, a melyekben írójuk a magyar ügyekkel foglalkozik; e czikkek ki vannak vágva az illető lapból és papirra ragasztva. A nagyobb munkák közül fölemlítendők: a ’Natural history of New York’, 16 nagy kötetben, rendkívül díszes rajzokkal, a mit Kossuth magától New York államtól kapott ajándékba ott tartózkodása idején; számos külföldi és magyar folyóirat, angol és olasz természettudományi munkák, Kisfaludy Károly, Vörösmarty, Petőfi, Jósika, Jókai munkáinak legelső kiadásai, a Kossuth személyével foglalkozó munkálatok az ő sürű megjegyzéseivel, a Shakespeare-irodalom teljes gyűjteménye stb. Könyvtárunk mindezekben oly gazdag gyűjteménynyel gyarapodott, a mely – tekintet nélkül arra, hogy a magyar történelem egyik leg kimagaslóbb alakjának szellemi életére vet világot – önmagában is megbecsülhetetlen értéket képvisel.”

Elbe István

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr196351595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása