Parlamenti választások 1990: KDNP

2015. augusztus 02. 08:23 - nemzetikonyvtar

Újabb tízrészes sorozatunkban az 1990-es szabad választások plakátjaiból, újságjaiból és röplapjaiból válogatunk.

Az 1990-es évi parlamenti és önkormányzati választások témájából 120 grafikai plakát, 7 doboz szöveges plakát és 13 doboz aprónyomtatvány található az Országos Széchényi Könyvtárban.

A KDNP-ről szóló gyűjteményünkből mutatunk pár dokumentumot.

08_kdnp_nemzetikonyvtar.JPG
A KDNP egyik szórólapja – Plakát- és Kisnyomtatványtár

Bizonyos történelmi korszakoknak, hirtelen változásokat hozó időszakoknak szükségszerű produktumai a gyorsan előállítható és terjeszthető kisnyomtatványok, melyek segítségével emberek százezreihez kell rövid idő alatt, szerény technikai eszközökkel a napi információt eljuttatni.

Az események szinte teljes históriája nyomon követhető a röplapok és plakátok hiteles tudósítása segítségével. Hasonló időszakokban létfontosságú volt a tömegek megszólítása, tájékoztatása, így az ilyen típusú dokumentumok ismerete nélkül úgyszólván nem értelmezhető maga a korszak sem. Nemzeti történelmünk mélyebb megismeréséhez, a történelmi tényekkel való szembesüléshez egyéb források felmutatása mellett, komoly segítséget adhatnak a politikai tartalmú röplapok, plakátok is.

09_kdnp_surjan_laszlo_nemzetikonyvtar.JPG
dr. Surján László szórólapja – Plakát- és Kisnyomtatványtár

10_reisz_kdnp_nemzetikonyvtar.JPG
Reisz István képviselőjelölt szórólapja – Plakát- és Kisnyomtatványtár

A Plakát- és Kisnyomtatványtár 1935 óta működik a könyvtár önálló gyűjteményeként.

A tár összesen megközelítőleg 4 millió önálló dokumentumot őriz. Akár a kurrens gyűjteményrészeket tekintjük, tárunk egyre nagyobb számban gyarapodó állománya nélkülözhetetlen forrást jelent a társadalomtudományi és művelődéstörténeti kutatások számára. A kutatók és olvasók gyűjteményünk által Magyarország történelemének, irodalomtörténetének, művészettörténetének, gazdaságtörténetének, néprajzának, településtörténetének, családtörténetének, egyháztörténetének, reklám- és technikatörténetének legkülönbözőbb aspektusait tárhatják fel alaposabban és ismerhetik meg mélységeiben.

Nyitva tartás:

  • Kedd–péntek: 9–17 óra
  • Szombat: 9–14 óra
  • Raktári dokumentumokat leghamarabb a következő munkanapra készítünk elő. 

Várunk augusztus 25-től!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr207667776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása