Felülírt szavak. A kereszténység és a demokrácia értelmezései Magyarországon (1945-1989)

2016. november 19. 20:23 - nemzetikonyvtar

Az idén 214 éves Széchényi Könyvtár alapítási évfordulóján rangos plenáris előadók, s tudományos munkájukban kiemelkedő kollégáink előadását hallgathatják meg a Tudományos Ülésszakra látogatók november 24-én és 25-én. A konferencia öt szekciójának programja nyilvános és ingyenes.
A nemzeti könyvtárban dolgozó közel 70 kutató (akadémikus, MTA-doktor, PhD-doktor és doktorandusz, fiatal kutató) közül huszonegy előadó filológiai kérdéseket megoldó, áttekintő vagy vitaindító gondolatait hallgathatják meg az érdeklődők a Fordítás, tolmácsolás, értelmezés fogalomhármasának tematikáiban.
A program mellett a kiállítások is ingyenesen láthatók, a könyvtár díjmentes napi jeggyel is látogatható, továbbá a beiratkozni szándékozók féláron válthatnak éves olvasójegyet.

Tabajdi Gábor előadása november 24-én 16 órakor kezdődik, a címe: Felülírt szavak. A kereszténység és a demokrácia értelmezései Magyarországon (1945–1989).

Az előadás rezüméje:

A Magyarországon 1945 után kiépült szovjet típusú rendszer erőteljes (és többnyire egyoldalú) nyelvpolitikai küzdelmet folytatott vélt vagy valós ellenfeleivel. Ugyanakkor az átmenet éveiben (1945–1948) kifejtve, majd 1956-ban villanásszerűen felsejlettek alternatív programok, kísérletet történhetett a történetileg terhelt közéleti fogalmak (demokrácia, kereszténység, nemzet, szabadság stb.) hazai újraértelmezésére. A kádárizmus évtizedeiben pedig a „szövetségi politika” jegyében egy sajátos, látens párbeszéd is kialakult a különböző „meghaladottnak ítélt” eszmék képviselőivel. Előadásomban ezeket a folyamatokat a magyar kereszténydemokrata hagyományhoz kötődő nyilvános és belső használatra készített szövegek elemzésével mutatom be.


vigilia_1972_nemzetikonyvtar.pngVigilia 1972 címlap – Vigilia.hu

Tabajdi Gábor 1980-ban született Budapesten. Történelem és politikalelmélet szakos diplomát 2004-ben szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Szellemi szabadfoglalkozású kutatóként elsősorban az állambiztonsági szolgálatok történetével, valamint a XX. századi magyar demokratikus hagyomány és az antifasizmus kérdéseivel foglalkozott. 2008 és 2011 között az ELTE BTK Történettudományi Doktori Iskolájának hallgatója volt, 2013-ban szerzett PhD–fokozatot. Közben szervezte és koordinálta a fiatal levéltárosokat, történészeket összefogó „Fehér Hollók” munkacsoportot.
Legfrissebb publikációi:
A III/III. krónikája. Budapest, Jaffa, 2013
Kiegyezés Kádárral. Budapest, Jaffa, 2013
Budapest a titkosszolgálatok hálójában. Budapest, Jaffa, 2015
Budapest a szabadság napjaiban. Budapest, Jaffa, 2016.

Tabajdi Gábor – Fotó: Béres Attila MNO

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6711962475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása