Ifjú miniátorok műremekei a budai várban

2019. február 06. 15:17 - nemzetikonyvtar

A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című nagysikerű kiállításunkhoz kapcsolódóan a gyerekekre is gondolva könyvtárunk Miniátort Budára! címmel rajzpályázatot hirdetett. A Hunyadi Mátyás királyi cselekedeteit megfestő ifjú miniátoroknak szöveg és kép harmonikus egységét megalkotva – ám a hízelgéstől óvakodva – kellett dicsőítenie az uralkodó egy tetszés szerint kiválasztott nemes cselekedetét. A pályaműveknek 2019. január 6-ig kellett megérkezni a budai királyi palotába. Ahogy a pályázati kiírásban kértük: „Királyi minőségének legtisztább erényeiből egyet kitüntessen, s míves munkával színes formában bémutasson. Az apró kép az M betű köré rendeztessék!”

Victorinus: Commentarium in Ciceronis librum de inventione

A gyulai Implom József Általános Iskola tanulói nem estek ki szerepükből, pályázatukhoz az alábbi levelet mellékelték:

„Mátyás apródjai jelentkeznek vala a kihirdetett nemes cselekedet megelevenítésére. A kis apródok nevelőikkel pontos tanulmányokat, kutatásokat végeztek vala. Elolvastak sok-sok történetet, megnéztek ismeretterjesztő filmeket, régi könyveket lapozgattak vala, melyek dicső Mátyás királyunk életéről, családjáról, nagy tetteiről, igazságosságáról regéltek vala. Ezután papiruszra vetették vala dicső munkájukat, hogy megmérettessenek eme nemes csatában. Míves munkáikat postával küldik el vala a királyi palotába reménykedvén, hogy míveik elnyerik a király tetszését”.

A pályázatra az ország több mint 60 pontjáról 250 rajz érkezett Mátészalkától Kaposvárig, Bonyhádtól Szombathelyig, sőt még Szerbiából is küldtek alkotásokat. A beérkezett pályaművekből könyvtárunk január 19-én megrendezett maszkabálján kiállítást rendeztünk. A maszkabálra az alkalomhoz illő udvari jelmezben hivatalos volt valamennyi pályázó egész házanépével és minden társával. A jó hangulatról az illuminátormesterek, Gulyás László vándormuzsikus előadása, diafilmvetítés, sok játék és tánc, kézműves foglalkozások és finom falatok gondoskodtak. A rajzpályázat eredményhirdetésén kívül bálkirályfit és bálkirálylányt is választottunk.

rajzpalyazat_kiallitas_bl.jpg

A rajzpályázatra érkezett pályaművekből rendezett kiállítás és nézői

A pályázat nyertesei a 3–4. osztályos korcsoportban:

  1. helyen végzett: Kerekes Kata; felkészítő tanár: Vercse Adél
  2. helyen végzett: Pótz Nagy Botond; felkészítő tanár: Magyar Erzsébet
  3. helyen végzett: Kujundzsity Noel; felkészítő tanár: Gellér Erika

1. helyen végzett: Kerekes Kata

Kerekes Kata első helyezett pályaműve a 3–4. osztályos korcsoportban. Felkészítő tanár: Vercse Adél

 

A pályázat nyertesei az 5–6. osztályos korcsoportban: 

  1. helyen végzett: Meszlényi Attila
  2. helyen végzett: Fazekas Laura; felkészítő tanár: Bessenyei Valéria
  3. helyen végzett: Karsai Lora; felkészítő tanár: Tőke Ferenc

1. helyen végzett: Meszlényi Attila

Meszlényi Attila első helyezett pályaműve az 5–6. osztályos korcsoportban

A „Miniátort Budára!” című pályázatára érkezett összes alkotás megtekinthető itt.

Gratulálunk minden miniátor tanoncnak, aki munkájával a pályázatra jelentkezett!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4214611488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása