Nemzetközi tanácskozás az internet megőrzéséről

2019. június 18. 17:00 - nemzetikonyvtar

A webarchiválásban érdekelt intézményeket tömörítő konzorcium, az International Internet Preservation Consortium (IIPC) idei közgyűlését és konferenciáját június 5. és 7. között Zágrábban rendezték meg. Ezen az éves vándorrendezvényen egyedülálló lehetőség nyílik a szakmai tapasztalatcserére, a szoftverek és a szolgáltatások fejlesztési terveinek áttekintésére. Az OSZK 2018 óta tagja a konzorciumnak, s bár tavaly Új-Zélandon csak egy üdvözlő videó segítségével képviseltettük magunkat, idén a személyes részvételre is lehetőség nyílt. Alkalmunk volt öt percben bemutatni a saját projektünket, illetve húsz percben ismertetni a teljes szövegű visszakereséssel, valamint a metaadat-rögzítéssel kapcsolatos eredményeinket és terveinket.

iipc_zagrab1.jpg

Projektbemutató az IIPC 2019-es  közgyűlésén és konferenciáján Zágrábban.

Ezen a területen a dán Nemzeti Könyvtár munkatársaival dolgozunk együtt a SolrWayback nevű keresőprogram fejlesztésén és tesztelésén. A dánok jogi okok miatt nem adhatnak nyilvános hozzáférést a webarchívumuk egyetlen részéhez sem, így abban a minigyűjteményben tudják tesztelni és demózni a keresőt, amit a tartalomtulajdonosok engedélyével lementett magyar webhelyekből kialakítottunk.

iipc_zagrab2.jpg

A személyes találkozások révén tovább mélyült a szakmai kapcsolat más országok szakembereivel is.

Aktívan közreműködünk az oktatási tevékenységek összehangolásában a Training Working Group keretein belül. A sok videokonferencia és levelezés után a rendezvényen végre személyesen is tudtunk egyeztetni ebben a témakörben. Továbbá kisebb, csoportos kerekasztal-beszélgetések keretében vitattuk meg, hogy miképpen támogathatná hatékonyabban a konzorcium az egyes tagok webarchiválási törekvéseit, illetve hogy milyen általános szakmai prioritások mentén működjön a jövőben ez a nemzetközi szervezet.

Kísérleti projektünk keretében 2017 óta részt veszünk a Web Curator Tool nevű, eredetileg új-zélandi és brit, jelenleg pedig új-zélandi és holland fejlesztésű programcsomag kipróbálásában, a fejlesztési javaslatok megfogalmazásában. A szoftver segítségével egységes felületen lehet menedzselni a teljes webarchiválási munkafolyamatot, illetve rögzíteni a metaadatokat. Zágrábban egy külön workshop keretében vitattuk meg a WCT-t használó könyvtárak munkatársaival a további igényeinket, ötleteinket.

iipc_zagrab3.jpg

Információs panel a tanácskozáson

Érdekes volt szembesülni azzal a trenddel, hogy az USA-ban a webarchiválással kapcsolatos technikai fejlesztések terén az Internet Archive szinte monopolhelyzetben van. Az Archive-It nevű, igény szerinti archiválási szolgáltatásukra fizetnek elő a legnagyobb amerikai egyetemek és könyvtárak is. Ezeknél a szakmai tevékenység elsősorban a válogatásra, majd a begyűjtött tartalom feldolgozására és szolgáltatására koncentrálódik. Ezzel szemben a világ egyéb részein, döntően a nagyobb közgyűjteményekben párhuzamosan zajlik az aratási és tartalomkezelési tevékenység. Általános trend azonban, hogy mind a személyi, mind pedig az anyagi erőforrások igen szűkösen állnak rendelkezésre. Másfelől viszont igen összetartó, lelkes, innovatív szakmai közösségnek lehetünk részesei, a közös munkák eredményei pedig közvetlenül visszahatnak a saját projektünkre is.

Németh Márton

A rendezvény videofelvételei az IIPC Youtube csatornáján nézhetők vissza.

A Németh Márton által tartott két előadás prezentációi innen tölthetők le.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr8714899980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása