„Hogy megteremtsük a méltó, maradandó formát” 1. rész

2019. június 25. 15:28 - nemzetikonyvtar

Az OSZK Kiadó díjai, elismerései kapcsán dr. Boka László irodalomtörténésszel, az OSZK tudományos igazgatójával, kiadóvezetőjével beszélgettünk.

Az OSZK Kiadó kiadványai hosszú ideje töretlen sikernek örvendenek a Szép Magyar Könyv évente megrendezett versenyein. Ugyanakkor talán még mindig vannak olyanok, akik előtt kevéssé ismeretes, hogy az Országos Széchényi Könyvtár könyvkiadóként is komoly és elismert szakmai munkát végez, s évente 25–40 kiadványt jelentet meg. E könyvtermés – ha csak az utóbbi 15 esztendőt nézzük – színvonalát tekintve is kiemelkedő. Mesélne nekünk, kérem, a kezdetekről? Mi volt az első érdemi díj, amelyet az OSZK magáénak tudhatott?

Boka László: A könyvtár alapításának 200. évfordulójára, tehát 2002-re készült egy három nyelven is kiadott értékes díszalbum: a Kincsek a nemzet könyvtárából. A kiadvány 2003-ban, a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a látogatók szavazata alapján az év közönségdíjas kötete lett. Ez volt talán az első komoly könyvkiadói elismerés, amelyet aztán több siker követett. Ha így visszatekintek, ez a díj valahol lendületet is adott, hiszen ezt követően munkatársaink odaadó munkájával egyéb versenyeken is indultunk. A Szép Magyar Könyv az idén immár 90 éves történetébe például végképp beírtuk a nevünket, az utóbbi másfél évtizedben ugyanis több míves kötetünkkel is pályáztunk. Amint a kiadó fokozatosan épült, gazdagodott, mondhatni: professzionalizálódott, úgy a szakmabeli visszajelzésekből is fokozatosan éreztük, láttuk, tudtuk: lassan nagykorúvá érett.

kincsek_a_nemzet_konyvtarabol.jpg

Kincsek a nemzet könyvtárából. Szöveg: Monok István; fotók: Hapák József. Budapest, Magyar Könyvklub, 2002. Borító – Törzsgyűjtemény

2005 és 2008 közt jómagam még Monok Istvánnal vállvetve dolgoztam, azt követően irányításommal igyekezett az OSZK Kiadó piciny létszámú, de annál lelkesebb stábja már nemcsak társkiadásban, hanem önállóan megjelentetett kötetekkel is elindulni egy-egy megméretésen, rangos versenyen, a díjak pedig, úgy gondolom, önmagukért beszélnek. Az utóbbi pár esztendőben például konszekutív nyertünk az oklevéltől a különdíjakig, vagyis mindez egy hosszú, nehéz, de szép fejlődési ívet mutat, amire büszkék lehetünk. Tavaly az OSZK VII. emeleti kiállítóterében egy komolyabb kamaratárlatot is előkészítettek munkatársaim, amelyen a kiadó könyvsorozataitól kezdve a díszalbumokig sok minden terítékre került, láttatva azt a gazdagságot, amelyet az OSZK könyvkiadóként képvisel.

Ha csak az elismerésekre fókuszálunk, s sorra vesszük az esztendőket, mindjárt az említett közönségdíjat követően egész sikerszériáról beszélhetünk. A 2003-as „termés” közül a Tíz Bambusz Csarnoka című kiállítási katalógus nyert oklevelet a művészeti könyvek és albumok kategóriában a Szép Magyar Könyv 2004-es versenyén. Ugyanitt szintén oklevéllel jutalmazták az Osiris Kiadóval közösen megjelentetett, A régi Magyarország képeslapokon című könyvünket, a közönségdíjat pedig a Helikon Kiadóval közös Európa térképei 1520–2001 című díszalbumunk kapta.

Az említett könyvmustrán – vagyis mindig az előző év kereskedelmi forgalomba kerülő könyveit az Ünnepi Könyvhét alkalmából szemléző, visszatekintő versenyen – a következő, 2004-es esztendő is bőven hozott sikereket. A művészeti könyvek és albumok kategóriában az OSZK-nak a Corvina Kiadóval közös, A holló jegyében – fejezetek a corvinák történetéből című kötete kapta a fődíjat és Mádl Ferenc köztársasági elnök különdíját. Szintén ekkor lett Antall József-emlékdíjas az Élet a régi Magyarországon című albumunk is, amely az Osiris Kiadóval való együttműködésünk eredményeképp jelent meg.

A 2005-ös versenyen díjazták a bibliofil és speciális kiadványok kategóriában a Kossuth Kiadóval közösen megjelentetett Protocolle… kötetünket, vagyis a Benyovszky Móric madagaszkári jegyzőkönyve 1772–1776 című, rendhagyó és hézagpótló kötetet, amely rögtön a fődíjat kapta. Az értékes mű intézményközi összefogással látott napvilágot remek szakmai stábbal, s angolul és franciául is megjelent.

A 2006. év díjazottjai közt szerepelt A magyar bibliofília képeskönyve című kötetünk, amelyet a Korona Kiadóval közösen jegyeztünk, s amely a bibliofil és speciális kiadványok kategóriában kapott oklevelet.

 Valóban látható, hogy sikerszéria indult, de az is, hogy az évek során több kiadói együttműködésük is volt.

Boka László: Igen, kezdetben főként a Corvina és a Kossuth Kiadóval közösen, de hasonlóan sikeresek voltak az Osirisszal közösen vállalt munkáink is. 2008. után igyekeztünk már önállóan is megmutatni, mire vagyunk képesek, s mintegy fele-fele arányban jelentetni meg önállóan és társkiadásban köteteket. A sikerre persze nincs recept – minden egyes kötetnél óvatosan kell mérlegelni a szakmai, az eladási és a terjesztési szempontok szerint is. Utóbbival sokáig komoly gondja volt az OSZK-nak, ezért is kapcsoltunk be rangos kiadói együttműködéseket egész Kárpát-medence-szerte. Hogy tovább folytassam a sort: 2009-ben a Magyarország legszebb térképei 1528–1895 című albumunk nyert oklevelet az ismeretterjesztő kategóriában, Bajnai Gordon miniszterelnöki különdíját is elhódítva. A kötet, amely 200 térképet és térképrészletet közölt, CD-melléklettel jelent meg. Tudományos művek, szakkönyvek kategóriában szintén oklevelet kapott ekkor a Gyűjtők és gyűjtemények című színes albumunk, amely a nemzeti könyvtár legbecsesebb gyűjteményeinek és adományozóinak szentelt egy-egy szakszerű, gazdagon illusztrált tanulmányt. Mindkét kötetet a Kossuth Kiadóval közösen adtuk közre, s a nagy sikerre tekintettel pár év múltán megjelentettük az angol verzióját is (Collectors and collections) – saját erőből.

magyarorszag_legszebb_terkepei_1528_1895.jpg

Plihál Katalin: Magyarország legszebb térképei 1528–1895. Budapest, Kossuth–OSZK, 2009. Borító – Törzsgyűjtemény

2009 más szempontból is jelentőségteljes volt. Ekkor szerveztük azt a nagyszabású, mindmáig emlékezetes kiállítást, amelyet a latin betűs magyar nyelvemlékeknek szenteltünk, a meghirdetett Magyar Nyelv Éve kapcsán. Sokan emlékezhetnek rá, hogy akkor maga az intézmény (a tárlat és az annak apropóján restaurált, végre megmentett székelyföldi Apor-kódex miatt) külön kitüntetést kapott, akárcsak a kurátora, dr. Madas Edit, aki Akadémiai Díjban részesült. Mindez azonban nem független a kiállítás gyönyörűséges katalógusától sem – „Látjátok feleim”. Magyar nyelvemlékek a kezdetektől a 16. század elejéig –, amelyet szintén ekkor díjaztak.

2012-ben Fitz József-díjjal jutalmazták a könyvtárunk alapításának 210. évfordulójára kiadott „Levélben értesítsen engem!”– Kortársak Széchényi Ferenc könyvtáralapításáról című albumunkat, amelyet újfent a Kossuth Kiadóval közösen jegyeztünk. A kötet méltó emléket állít Széchényi Ferencnek a neki szóló korabeli levelek páratlan válogatásával.

Folytatjuk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1514911442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása