„Hogy megteremtsük a méltó, maradandó formát” 2. rész

2019. június 26. 18:00 - nemzetikonyvtar

Az OSZK Kiadó díjai, elismerései kapcsán dr. Boka László irodalomtörténésszel, az OSZK tudományos igazgatójával, kiadóvezetőjével beszélgettünk. A beszélgetés első része itt olvasható. 

2016_varadinum1.jpg

Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója, kiadóvezetője

Boka László: 2014-ben, az első világégés centenáriumán számos szép kötet jelent meg Magyarországon. A legszebbnek mégis az OSZK és az Osiris Kiadó összefogásával napvilágot látó bilingvis, magyar és angol nyelvű Képpé formált háború – Picture the great war című album bizonyult, amely kategóriájában 2015-ben elismerő oklevelet, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök különdíját is elnyerte.

A következő év termését szemlézve a Szép Magyar Könyv 2016 versenyen az ismeretterjesztő kiadványok kategóriában oklevelet nyert, egyúttal megkapta az év Antall József emlékdíját a Propaganda az I. világháborúban című bilingvis kötetünk, amely az OSZK nagysikerű 2015-ös kiállításának katalógusa is volt egyben. A katalógus önmagában is három nagy tanulmányt tartalmazott magyar és angol nyelven, de szorosan kapcsolódott hozzá egy remek konferenciakötet is a meghirdetett hármas történészi, irodalom- és sajtótörténeti, illetve művészettörténészi megközelítés szerint.

Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategóriájában a 2017. év kiadványai közt Áder János köztársasági elnöki különdíjában részesült Dohnányi Ernő: Változatok egy gyermekdalra című kötetünk, amely értékes fakszimile forráskiadás, remek, kétnyelvű kísérőtanulmánnyal.

S így jutunk el tulajdonképpen máig, hiszen a most zárult 90. Ünnepi Könyvhéten, amikor a 2018. év terméséből válogatott a zsűri, egy jubileumi tanulmánykötetünk kapott ismét elismerést: a „Volt a hazának egy-két énekem” – ARANY 200 című konferenciakötet. A könyv, amely a tavalyihoz hasonlóan ismét Áder János köztársasági elnök különdíjában részesült, a Bibliotheca Scientiae et Artis sorozat 10. tagja, amely sorozatot az OSZK és a Gondolat Kiadó immáron 2010 óta közösen jegyez.

Ez valóban igen impozáns lista, ha jól számolom, tizenöt esztendő alatt legalább ennyi díj…

Boka László: Igen. Talán ezért is szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ez a díjeső az intézmény kutatóinak, vagyis a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeinket ápoló kiváló szakembereknek és a kiadó munkatársainak közös, együttes érdeme, amelynek hátterében viszont komoly erőfeszítések zajlanak részünkről a pénzalapok megteremtésére. Az eredményhez igazi csapatmunka kell. A gyűjtemények és a megfelelő szaktudás (ahogyan korábban is megfogalmaztam: a könyvállomány és a szürkeállomány) mindig is megvolt, adott volt, de a könyvszakmai stáb kiépítése és a mellé rendelt szükséges pénzösszegek, források biztosítása már sokkal nehezebb, embert próbáló feladat. Előbbihez évek kellettek, de mára van egy remek stáb, utóbbi viszont mindmáig nagy kihívás, amint a külső pályázati források is el-elapadnak s egyre szerényebb összeget tudnak felkínálni. Egy kiadóvezető persze ne panaszkodjon, hiszen a munkatársak és a díjak is a kiadó politikáját dicsérik, s ez mindenkinek erőt kell adjon a továbbiakhoz is. Talán látható e felsorolásból is, hogy a tanulmánykötetektől és a díszalbumoktól kezdve a forrásközlésnek számító kiadásokig vagy az értékes hasonmás kiadványokig több kategóriában megkérdőjelezhetetlen sikereket tudhatunk magunk mögött.

Az említett Bibliotheca Scientiae et Artis sorozatból az utoljára megjelent, Arany Jánoshoz kapcsolódó kötet az első, amelyet díjaznak. A tanulmányok szerzői a nemzeti könyvtár kutatói, mellettük viszont neves vendégelőadók összegezik kutatási eredményeiket egy-egy témakörben. Mit gondol, miért pont ez a kötet kaphatta az idén az elismerést?

Boka László: A díjak a tartalmat és a kivitelezést egyszerre jutalmazzák, a könyvek egységét, szellemiségét és tipográfiáját tehát együttesen értékelik. Az államfő ugyanakkor bizonyára figyelhetett arra is, hogy az Arany János bicentenáriumi évre megjelent könyvtermésből válogasson, hiszen annak ő maga volt a védnöke, s talán többen is emlékeznek rá, az OSZK impozáns Arany János-emlékkiállítását is ő nyitotta meg.

A könyvverseny az Ünnepi Könyvhét egyik rangos eseményének, nyitányának számít. Az OSZK Könyvkiadó irodalom- és sajtótörténeti időutazással készült az eseményre. Hány új kötet jelent meg a könyvhétre?

Boka László: Öt kiadvánnyal készültünk, de minthogy az idén nagyon szűk volt a két nagy könyves rendezvény – a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét – közti idő, néhány hét mindösszesen, az akkorra időzített köteteinket (évkönyveket és egyéni szerzők tanulmányköteteit) is nyugodtan idesorolhatnám. Kiemelten a könyvhétre időzítettük a Budapesti Újságírók Egyesületének 1908-as kötetét, de eleve többségbe kerültek az idén a hasonmás kiadások. Folytattuk ugyanis a Balassi és az Argumentum kiadókkal közös fakszimilesorozatainkat. 2019-ben indult útjára egy új, hézagpótló vállalkozásunk is: a Kossuth Kiadóval a 20. századi magyar klasszikus szépírók egy-egy ma már ritkaságszámba menő kötetét adjuk ki újra igényes kísérő tanulmánnyal. Adyval kezdtünk, értelemszerűen, hiszen halálának évfordulója van, egészen pontosan a Szeretném, ha szeretnének kötetével, s most folytattuk Radnóti Lábadozó szél című kötetével. Ezeket az idén egy József Attila- és egy Babits-versgyűjtemény követi majd.

Fontos még a Kuncz Aladár-emlékkonferencia kötete is. A konferenciát tavaly szerveztük a nemzeti könyvtárban, ahol jómagam is egyik vezetője vagyok annak a kutatócsoportnak, amely a mindmáig feltáratlan életművet kritikai igénnyel adja közre. A munkálatok bő öt éve tartanak, így szükséges is volt, hogy az eddigi eredményekről a tágabb közönség előtt is számot adjunk. Így szerveződött meg a konferencia, amelynek szerkesztett anyagát az MMA Kiadóval közösen az Ünnepi Könyvhétre időzítve jelentettük meg.

kuncz-emlekkonferencia-borito.jpg

„A nekifeszült mentő-akarat”. Kuncz Aladár-emlékkonferencia. Szerkesztette: Boka László – Brok Bernadett. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár – MMA Kiadó, 2019

Zárásképp mi mást is kérdezhetnék: milyen idei könyveket terveznek kiadni még, amelyekkel jövőre is eséllyel indul a kiadó?

Boka László: Eddig is 12–13 kiadványunk jelent meg, s még ennél is többet tervezünk az év hátralévő részében megjelentetni. Könyvsorozataink, periodikáink, évkönyveink mellett az idén is lesz több értékes tanulmánykötetünk, lesznek reprint kiadások, illetve várható még díszalbum, kritikai forrásközlés és egy remek kiállítási katalógus is. A lényeg – egyfajta jelmondatként is – az, hogy a kifogástalan tudományos tartalomhoz – amelyre az intézmény alapítójának neve is kötelez minket – megteremtsük a méltó, maradandó formát.

Korábbi vonatkozó blogbejegyzéseink:

Felívelő pályán – Interjú Boka Lászlóval, az OSZK tudományos igazgatójával, az OSZK Kiadó vezetőjével, 2018. június 4. 

„Unikális állományunk tudományos igényű feltárása” – interjú Boka Lászlóval irodalom- és kultúrtörténeti könyvsorozatunk 11. kötete megjelenése alkalmából, 2019. február 14.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6614913002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása