Minőségi és mennyiségi módszerek alkalmazása a könyvtárakban

2019. július 22. 09:00 - nemzetikonyvtar

Konferenciabeszámoló

qqml_2019_02.jpg

QQML 2019 Fiesole – A konferencia plakátja

Idén tavasszal egy Firenze melletti csodálatos kisvárosban, az ízig-vérig mediterrán Fiesolében immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a QQML 2019 a Qualitative and Quantitative Methods in Libraries International Conference (Minőségi és mennyiségi módszerek alkalmazása a könyvtárakban) című nemzetközi konferenciát. A konferenciát évek óta az ISAST (International Society for the Advancement of Science and Technology) támogatja.

A minőségi és mennyiségi mérési módszerek (QQM) egyre népszerűbb eszközöknek bizonyulnak a könyvtárosok számára, mivel igen hasznosak a mindennapi szakmai életben. A QQM célja a szolgáltatások értékelése és javítása, a funkcionális hatékonyság és eredményesség mérése. A könyvtárak minőségmenedzsmentjének szisztematikus fejlesztése részletesen kidolgozott keretet igényel, beleértve a minőségirányítási szabványokat, a mérési mutatókat, az önértékelési ütemtervet és a működési szabályzatokat is. A QQM eredményei a pénzügyi alternatívákra vonatkozó döntések meghozatalának is alapjai lehetnek.

A konferencián 62 ország képviselte magát a különböző könyvtártípusok teljes lefedettségével. Az elhangzott közel 170 előadás a fent említett megközelítések szemszögéből vizsgálta a könyvtári kutatásokat, különböző felméréseket és könyvtári munkafolyamatokat.

A QQML sokrétű és hatékony használatát igazolja az előadások sokszínűsége is. Hallottunk előadást a szerbiai virtuális könyvtár által nyújtott szolgáltatások fejlődéséről és annak hatásáról a könyvtári statisztikai adatok gyűjtésére, továbbá az értékelési kultúra előmozdításáról a kaliforniai UCLA könyvtárszervezetében, melynek kollégái személyes tapasztalataikat osztották meg az alkalmazott módszerekről.

Öröm volt hallani, hogy a spanyol zenei gyűjtemény kulturális örökségvédelmi online projektje mennyire népszerű a felhasználók körében, ami többek között annak köszönhető, hogy az igényfelmérés eredményeit hatékonyan tudták beépíteni a megvalósításba. Előremutató szemléletről tett tanúbizonyságot a jordániai nemzeti könyvtár, amely reálisan szembe néztek a digitalizálási projektjeik kihívásaival. Komoly szakmai párbeszéd alakult ki a cseh nemzeti könyvtár hosszútávú megőrzéssel foglalkozó új projektjéről csakúgy, mint a Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetemen végzett, plagizálással kapcsolatos kutatásról.

A konferencia folyamán öt workshop közül választhattunk, melyek a könyvtári szolgáltatások, metodológia, olvasásterápia, kiterjesztett virtuális valóság és a stratégiák témaköreit ölelték fel. Az előzetes jelentkezéskor ez utóbbit jelöltem meg, ahol két olasz és két dán nemzeti- és egyetemi könyvtárvezető tartott rövid általános ismertetőt a stratégiák fontosságáról, kialakításuk módszereiről, de ennél is jóval érdekesebbnek találtam, ahogy rávilágítottak a szabványok fontosságára a könyvtári stratégiák megalkotásakor.

Jó volt hallani azokról a szabványokról, melyeket kutatásom során használtam és a Digitális dokumentum- és -gyűjtemény-elemzés kvalitatív és kvantitatív módszerekkel a FADGI útmutatásai és könyvtári szabványok alapján (Digital document and collection analysis using qualitative and quantitative methods based on FADGI- and library standards guidelines) című előadásomban magam is megemlítettem.

Előadásomban a digitális dokumentumok és a digitális gyűjtemények elemzésekor a FADGI (Federal Agencies Digital Guidelines Initiative) kulturális örökség kategóriájába tartozó objektumok digitalizálására vonatkozó irányelveit vettem alapul, illetve az ISO 11620:2014 Könyvtári teljesítménymutatók és az ISO 16439:2014 Módszerek és eljárások a könyvtárak hatásának felmérésére könyvtári szabványokat. A módszer gyakorlati alkalmazását az Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya által szerkesztett, fejlesztett és működtetett Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) eredményein keresztül mutattam be.

Összegezve elmondható, hogy a konferencián részt vevő kutatók, műszaki fejlesztők, könyvtári vezetők és szakemberek a – rendezvény célkitűzéseinek megfelelően – sikeresen tekintették át elért eredményeiket és osztották meg egymással kreatív kihívásaikat és lehetőségeiket.

Radó Rita

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr814970412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása