Bemutatjuk „Földabrosz” nevű új digitális tartalomszolgáltatásunkat

2020. augusztus 26. 09:30 - nemzetikonyvtar

Csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott térképünk vált online elérhetővé

Földabrosz” nevű most induló és folyamatosan bővülő adatbázisunk jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz, amelynek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtárunk alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származó gyűjteményt.
A térképek a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetők, letölthetők és felhasználhatók.

A hazai vonatkozású anyag egyik legkülönlegesebb darabja az az 1670 és 1682 között készült térkép, amely Északnyugat-Magyarországot ábrázolja.

kisalfold_1670.jpg

Kisalföld általános térkép, 1670. Eigentlicher Grundtriess, Der Inssel Schiedt, in Ungern Sambt den Herumbgrentzenten Haubt Vestung und Örter, gegen den Türcken, [Nürnberg] [Johannes Hoffmann] [1670–1682]. Rézmetszet – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A képen az ország nyugati sávjában húzódó – a császári fővárost, Bécset védő – török kori végvárvonal és a Bécsig húzódó mögöttes terület látható. A császári döntéshozók érdeklődésének homlokterébe tartozó vidékről készült műre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár elestével mindennapossá vált a török támadástól való félelem. Nem alaptalanul, hiszen 1683-ban a török főerők Bécs ostromára indultak.
A külföldi anyagrészben az európai területek mellett Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számos különleges tájat bemutatunk. A válogatás legrégebbi darabja egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép.

gorogorszag_tortenelmi_terkep.jpg

Görögország történelmi térkép. Nova Universæ Græciæ adiacentiumq. terrarum, [Strasbourg], [L. Zetzner] [1614]. Rézmetszet – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A portugálok által a 16. században alapított Olinda (Brazília) holland elfoglalását bemutató 1630-as térkép az úgynevezett újságtérképek egyik példája. Ezek látképeket, térképeket és életképeket esetenként többnyelvű, szöveges ismertetőkkel egyesítő grafikai kiadványok, amelyek a 17. század első felében váltak népszerűvé Hollandiában.

olinda_f.jpg

Olinda (környék) hadtörténelmi térkép, 1630. De stat Olinda de pharnambuco, verovert by den e. generael hendrick c. Lonck, Amsterdam, Claes Iansz. Visscher [1630]. Rézmetszet – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Az 1700-as években megnőtt az érdeklődés az antik – így az ókori római – kultúra iránt, ezért Pompeji feltárása is új stádiumába lépett a 18. század közepére. A munkálatokat 1748-ban kezdték el, de a várost csak 1763-ban, egy ókori felirat alapján tudták végleg beazonosítani, és ekkor vált látogathatóvá is. Pompeji város Francesco Piranesi (1758/1759–1810) alkotta térképe hosszú ideig az egyetlen kartográfiai ábrázolása volt a tragikus sorsú, a Vezúv Kr. e. 79-es kitörése következtében elpusztult városnak, amelyet hatalmas hamu- és kőzettömeg temetett el.

pompei.jpg

Pompei történelmi térkép 1780. Topografia delle fabriche scoperte nella cittá di Pompei, [Roma ?], [s.n.] 1788. Rézmetszet – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A térkép 1785 és 1793 között háromszor is megjelent, az adatbázisban látható példány a második, 1788. évi kiadás. A dokumentum kiemelt történeti értékét az adja, hogy pontos képet ad az ásatások akkori állapotáról.
A „Földabrosz” szolgáltatást folyamatosan bővítjük Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárunk változatos gyűjteményének további részeivel, azonos nevű térképtörténeti blogunk pedig megújul, s a későbbiekben az oldal szerves részét alkotja majd.
A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítjük.


A térképek nézegetéséhez hasznos időtöltést, eredményes böngészést kívánunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr5216176394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása