A felvilágosodás kori gyermekirodalom meghatározó alakja

2021. november 17. 17:00 - nemzetikonyvtar

245 évvel ezelőtt született Jakob Glatz

Jakob Glatz (1776–1831) evangélikus lelkész, egyházi tanácsos, kora gyermekirodalmának egyik legismertebb szerzője, 245 évvel ezelőtt született Poprádon, és 190 évvel ezelőtt hunyt el Pozsonyban.

jakob_glatz_opti.jpgW. Binder: Jakob Glatz. Őrzőhely: Osztrák Nemzeti Könyvtár, Bécs; Österreichische Nationalbibliothek, Wien. A kép forrása: Wikipédia (magyar kiadás)

Közép- és felsőfokú tanulmányait előbb a késmárki gimnáziumban, majd a pozsonyi evangélikus líceumban végezte. 1796-tól a jénai egyetemen tanult, 1797-től hat éven keresztül Christian Gotthilf Salzmann (1744–1811) schnepfenthali intézetében dolgozott nevelőként, illetve a német és a latin nyelv tanáraként.

schnepfenthal_opti.jpg

A Salzmann Intézet a thüringiai Schnepfenthalban., 1843. A kép forrása: Bookloker

Salzmann az intézetét a filantropizmus jegyében szervezte meg, munkája során a tevékeny, a társadalom számára hasznos leendő polgár nevelését tűzte ki célul. A 18. század utolsó harmadában Németországban kibontakozó, felvilágosult nevelési irányzat eszménye az olyan erényes polgár nevelése volt, aki neveltetésének köszönhetően hivatásában képes volt helytállni. A filantropizmus elveit követő pedagógusok az angol és francia felvilágosodás motívumait is felhasználva az ember teljes kiművelését tették meg feladatukul, melynek része volt a praktikus ismeretek megtanítása, a modern nyelvek tanulása és a testi nevelés is. Az emberszeretet és a közhasznú tevékenységek eszménye képezte a nevelés alapját. A filantropisták bíztak abban, hogy a tanulók képesek az intézményes nevelés keretein belül a társadalom számára is hasznos erények elsajátítására.
1799-ben jelent meg név és kiadó feltüntetése nélkül a Freymüthige Bemerkungen eines Ungars über sein Vaterland Glatz tollából, amely szokatlanul kemény hangnemben bírálta a korabeli Magyar Királyság politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális viszonyait.
A mű megírása miatt Glatz Jakab nem térhetett vissza Magyarországra, és a Tessedik Sámuel szarvasi iskolájában felkínált tanári állást sem tudta elfoglalni.

bemerkungen_opti.jpg

Jakob Glatz: Freymüthige Bemerkungen eines Ungars über sein Vaterland. Auf einer Reise durch einige ungarische Provinzen, Teutschland [Gotha], [Karl Wilhelm Ettinger], 1799. Címlap. – Törzsgyűjtemény.  A kép forrása: Google Könyvek

Tessedik személyét, népnevelő munkásságát több német lapban is megörökítette, többek között a Der neue Teutsche Merkur közölte Glatznak a Tessedik Sámuelről szóló költeményét 1798-ban.
1804-től Jakob Glatzot az egyik bécsi evangélikus iskolában előbb tanítóként alkalmazták, később megválasztották az ottani evangélikus gyülekezet lelkészének, majd 1806-ban kinevezték egyházkerületi tanácsosnak. Glatz tevékenyen részt vett a bécsi evangélikus teológiai intézet újjászervezésében. Később megromlott egészségi állapota miatt lemondott lelkészi állásásról, és 1824-től családjával Pozsonyba költözött, ahol is néhány évnyi betegeskedés után elhunyt.
Jakob Glatz pedagógiai nézeteire, melyek a gyermek- és ifjúsági könyveiben is visszatükröződtek, meghatározóan hatottak a Schnepfenthalban eltöltött évek. Több tucat ifjúsági könyve jelent meg, ezek nagy része megtalálható a nemzeti könyvtár állományában.

glatzfrohek_opti.jpg

Jakob Glatz: Die frohen Kinder, oder Erzählungen und Bilder aus der Kinderwelt, Wien, Triest, Baden, Geistinger, [1806]. Metszet a könyvből. – Törzsgyűjtemény

Könyvtárunk Kézirattárában megtalálható Glatz Jakabnak Széchényi Ferenchez írt levele, amelyben megköszöni a könyvtáralapítónak a könyvgyűjteményéről készült katalógusát (Jelzet: Fol. Germ. 883. fol. 10.).

Szabóné Kozma Katalin (Retrospektív Feldolgozó Osztály)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9916756834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása