Könyvkölcsönző automatát adtak át Debrecenben

2022. március 29. 08:42 - nemzetikonyvtar

Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatójának beszéde a debrceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár könyvkölcsönzőjének átadásán, 2022. március 28-án.

Tisztelt Képviselő úr! Igazgató úr! Hölgyeim és Uraim!

Nagy öröm számomra, hogy egy héten belül másodszor látogathatok el a Méliusz Juhász Péter Könyvtár által felügyelt könyvtári régióba, olyan kollégákhoz, akik vendégszeretetük és a hagyományokhoz való – jó értelemben vett – ragaszkodásuk mellett valódi újítással is szolgálnak a szakma, de mindenekelőtt a nagyközönség számára. Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár legközelebbi partnerintézményei között tartja számon három regionális könyvtárunkat, köztük a Méliuszt; fejlesztéseiket figyelemmel kíséri és támogatja.

Debrecenben, azt hiszem, ebben egyetérthetünk, a hagyományokból kinőtt innováció egyébként sem szokatlan. A város kulturális és szellemi öröksége folytán az itt élők méltán büszkék a városukra, az elődökre; e mellett a folyamatos megújulásra való készség is ott van mindenkiben. A történelmi hagyományokat tekintve Debrecent az ország második fővárosának is nevezhetjük. A szó szoros értelmében is át kellett vennie két ízben ezt a stafétabotot, és azt hiszem, hogy ez a felelősség csak megszilárdította a cívisvárosiak tartását. A református tradíció, amely a Kálvinista Rómává emelte a várost, szintén szilárd alapot teremtett a közösség számára. Sorolhatnám Debrecen nevezetességeit, a sokat megélt Nagytemplomot, a Kollégiumot, a belváros gyönyörű épületeit, az egyetemet és környezetét. Azonban – remélem, nem bánják – könyvtáros szemmel mégis előnyben részesítem a könyvtár névadóját, Méliusz Juhász Péter püspököt, valamint Huszár Gált, akinek a nyomdai hagyományokat és Méliusz műveinek kiadását is köszönhetjük. Az Alföldi Nyomda tavaly ünnepelte fennállásának 460. évfordulóját, és folyamatosan munkát ad a város és a térség könyvvel, papírral foglalkozó dolgozói számára. Ez a mögöttünk hagyott bezárt hónapok fáradságos küzdelme után óriási teljesítmény ebben a szektorban.

De nem csupán a könyvipar, hanem a település egésze élvezi a tavaszi újjászületést. Bárhová néz az ember, fejlesztések, szépülő környezet, tartalmas és színes programok – mind-mind segítik egy közösség összetartozását, a gyökerek megerősítését.

És ezzel elérkeztünk a mai nap legfőbb eseményéhez. A könyvtárosok mindig is szorgalmas és leleményes emberek voltak, a debreceniek pedig kiváltképpen azok! A pandémia beállta a mi hivatásunk művelőitől is tevékenységünk új alapokra helyezését követelte meg, azonban a könyvtárak többsége, így a Méliusz is megtalálta az olvasókhoz vezető utat. Az intézmény egyébként is híres adatalapú szolgáltatási politikájáról. A Tócóskertbe és a város más pontjaira telepített konténerkönyvtárak felállítása világújdonság volt; új kulturális teret adott azon városrészeknek, amelyek távolságuk folytán kiszorultak a centrumban folyó művelődési tevékenységből. Ami miatt pedig ma összegyűltünk, egy újabb könyvkölcsönző automata felállítása. A központi könyvtári épület előtt töretlen népszerűségnek örvendő két gép után itt, a néhány éve elkészült Tócóskerti piaccsarnok és az újonnan kiépített sétány mellett is bármikor lehet könyvet vagy egyéb dokumentumot kölcsönözni és visszahozni. Tökéletes a helyszínválasztás, hiszen amióta világ a világ, a piac afféle agóraként a fontos találkozások színhelye. Bízom benne, hogy sok család, gyerek, szülő és nagyszülő keresi majd fel az automatát, hogy az alma és a csokor tulipán mellett egy újabb regényt vagy mesekönyvet is hazavihessen a hétvégére. A lehető legjobban kitalált könyvtári szolgáltatás ez a beiratkozottak számára, hiszen nyitvatartási időtől függetlenül bármikor, munka előtt, esti műszak után is felkereshető. A korszerű és könnyen használható kölcsönzőgépeket a Méliusz további négy kistelepülésen is felállította és sikerre vitte.

Igazgató úr! Látva ezt a sokrétű munkát, gratulálok az eddigi eredményekhez! Kiemelt köszönet illeti támogató figyelméért az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságát és Pósán László urat, aki képviselői munkája során és az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökeként is kiemelt segítője a kulturális fejlesztéseknek.

Sok olvasót és kölcsönzést kívánok Tócóskertnek – hiszen a könyvtárnak, az olvasásnak nemcsak múltja és jelene, de jövője is van!

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Rózsa Dávid

rozsadavid.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9217791906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása