Ritka plakátokkal gazdagodott a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteménye

2024. március 12. 06:00 - nemzetikonyvtar

Bp. Szabó György grafikusművész vételi ajánlattal fordult intézményünkhöz: az 1982 és 1995 közötti időszakból underground, alternatív – főként zenei és néhány egyéb művészeti eseményt hirdető – plakátot kínált eladásra, illetve ajándékozott az OSZK plakátgyűjteményének. A kitűnő állapotú, gyűrődés- és hajtásmentes falragaszok mintegy fele Bp. Szabó György külföldön is kiállító, ismert művész saját alkotása, a másik része olyan kortárs grafikusok értékes munkája, mint Czakó Zsolt, feLugossy László, Soós György, Soós Tamás, Szurcsik József.

A képzőművész-zenész Bp. Szabó György a Magyar Iparművészeti Főiskola typo-grafikai szakán végzett 1982-ben, és eleinte még csak a saját együttesei – a Strand és az Electric Petting, majd a Bp. Service – számára készített saját plakátjait tette el, később már más tervezőktől is kapott plakátokat az egyre gyarapodó gyűjteményébe. 2017-ben Bp. Szabó György, illetve Szőnyei Tamás zenei-kulturális újságíró gyűjteményéből válogatva Pokoli Aranykor címmel kiállítás és könyv is született. A művészeti album nyomtatott változata nagyon hamar elfogyott, ezért a kiadó, a Kieselbach Galéria honlapján elérhetővé és lapozhatóvá tette a javított és angol nyelvű összefoglalóval kiegészített online verziót.
A korabeli média által már a saját korában „new wawe” néven hivatkozott jelenség nem tartozott a politikai rendszer által támogatott műfajok közé, ezért hagyományos úton, kötelespéldányként az ilyen jellegű nyomtatványoknak csak a töredéke érkezett be az OSZK gyűjteményébe. Mivel a plakátok kis példányszámban készültek, és sokszor maguk a zenészek vagy a képzőművészek terjesztették őket, az antikvár piacon csak ritkán fordulnak elő, pedig információhordozó szerepük mellett a képzőművészeti értékük is jelentős: friss, bátor hangvétellel, nyers kifejezőerővel hirdetik az általuk képviselt alternatív életstílus szabadságát. Formabontó módon – a plakát műfajára általánosságban jellemző könnyen érthető letisztultság helyett – ezek a provokatív plakátok mintha „kódolnák” az üzenetet az őket jól értő közönségük számára, az információk pedig gyakran a vizuális elemek között rejtőznek. Nagyon különböző jelenségek, stílusok fedezhetők fel ezeken a falragaszokon: a teljesség igénye nélkül találkozhatunk például kontrasztos fényképalapú, kollázs, montázs, ceruzarajzos technikával, szürreális, erotikus, punk, neodadaista vagy a törzsi művészetre jellemző motívumokkal is.

03_12_b_szabo_gyorgy_plakatok_4_opti.jpgBp. Szabó György grafikusművész gyűjteményéből underground és alternatív művészeti eseményeket hirdető plakátok kerültek a Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményébe

A Bp. Szabó György grafikus-tulajdonossal való együttműködésnek köszönhetően a tematikus plakátanyag tovább gazdagítja az ország legnagyobb plakátgyűjteményét. A kortörténeti csemegék a nemzeti könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárában őrzött további dokumentumokhoz hasonlóan előzetes hely- és időpontfoglalást követően a könyvtár különgyűjteményi olvasótermében kutathatók. További látogatói információk itt olvashatók.

Elbéné Mester Magdolna (Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6018349987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása