A szájzáradat csókkirályként feltöröm

2011. március 21. 15:59 - nemzetikonyvtar

Különleges alkotások születtek az általunk kezdeményezett „Közös költemény” játékban: amellett, hogy a projekt webodalán regisztrálók által beküldött szavak felhasználásával Lackfi János költő négy verset írt, számos művet töltöttek fel a honlapra maguk a játékos kedvű olvasók is. A projekt a „Családi Olvasás Éve” programsorozat részeként elsősorban a fiatalabb korosztály figyelmét igyekezett az olvasás és olvasottság fontosságára ráirányítani.

A közös költeményeket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében mutattuk be ma délután, a játékban résztvevő önkéntes alkotók jelenlétében, akik közreműködésükért emléklapot, jelképes jutalmat, és egy külön erre az alkalomra megjelent, Lackfi János négy versét, és a játékosok költeményeiből készült válogatást tartalmazó kötetet vehettek át.
 

Lackfi János - Gázrezsó-twist

Búvárszivattyú szívta ki a fél eszem,
A káposztát a gázrezsóra felteszem.

Eszelősre srófolom a lángokat,
A két lábam meg körbe-körbe járogat.

Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Gond egy szál se, égjen az a kék tűz!

A szájzáradat csókkirályként feltöröm,
A mismásolást, cicababa, nem türöm!

Bitang jól áll neked ez az otthonka,
De hol ennek a hóbelevancnak a gombja?

Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Gond egy szál se, égjen az a kék láng!

A haverom ha tekörötted sündörög,
Egy szőlőzsírral a képébe dörgölök!

Egész nap a mézsörömet szürcsölöm,
Az öregem is azért csapott fültövön!

Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Twist, twist, ez a gázrezsó-twist,
Gond egy szál se, égjen az a kék láng!

A „Közös költemény” ugyanis az interneten született meg: a játékban résztvevők a projekt weboldalán regisztrálhattak, tölthettek fel olyan magyar szavakat, amelyeket különösen kedvelnek, vagy egyszerűen érdemesnek tartanák arra, hogy bekerüljenek a közös költeménybe. A bátrabbak a már összegyűlt szavakból válogatva verseket is alkothattak.

Az alig több mint két hetes időszak alatt 1167 szó gyűlt össze a weboldalon, amelyen ez idő alatt 6804 oldalletöltés történt. A fiatalok új kommunikációs csatornák iránti nyitottságát igazolja, hogy a látogatók csaknem egy ötöde a Facebook valamelyik oldaláról érkezett. A játékosok végül 29 saját költeményt küldtek be a honlapra.



Az összeállt szóhalmazból Lackfi János költő kapott egy véletlenszerű válogatást, aki ugyanazon tíz szó felhasználásával mindjárt négy különböző költeményt is alkotott. Lackfi nem először vállalkozott arra, hogy a magyar nyelvvel, a szavakkal játsszon: saját honlapján úgy nevezett „Versgyár” rovatot hozott létre, ahol az olvasóival közösen ír verseket, de improvizált már sportműsorban, múzeumi programon, vagy éppen női magazin felkérésére.

Ahogy az a legutóbbi olvasáskutatási eredményekből is kiderült, a mai fiatalok idejük jelentős részét internetezéssel töltik, a digitalizálódó világunkban egyre nagyobb szerepe van a high-tech készülékeknek, a szórakoztató tartalmaknak, és egyre kevésbé marad mindennapos tevékenység az olvasás. Éppen ezért könyvtárunk egy olyan akciót indított el, amellyel az olvasástól egyre inkább eltávolodó korosztályt kívánta megszólítani.

További képeink a twitteren.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr422759230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása