Kincsek a Kézirattárból - Múzeumok Éjszakája 2011

2011. június 18. 13:19 - nemzetikonyvtar

2011. június 24. Múzeumok Éjszakája

A változatosság gyönyörködtet – A corvináktól az Anyám tyúkjáig címmel óránként más-más különleges művet mutatunk be a Kézirattár anyagából.

18.00 Corvina egy elefánt áráért;
19.00 „Ej, mi a kő, tyúkanyó…!”
20.00 Az etióp zsákmány 
21.00 +18!!! 
22.00 Szerelem, ármány, kaland – fantasztikus képregény a XI. századból 
23.00 Csupa hamisítvány!
00.00 Az „Éjszaka” névadója
01.00 Babits a Beachen

Helyszín: Kézirattár

Jegyeket már vásárolhattok a beiratkozó pultban! Aki nálunk vált jegyet, ajándék olasz ételkülönlegességgel és egy pohár borral vagy üdítővel várjuk!

A műveket a témák kiváló ismerői fogják részletesen bemutatni, például azt a különlegességet, amely Szerelem, ármány, kaland címmel 22-23 óra között látható. Az ókori szerelmi történetet tartalmazó mű 1000 körül készült, és jelenlegi tudásunk szerint az első, időben legkorábbi fennmaradt világi ábrázolásciklus.

Egyházi ábrázolásciklusok ismertek, de a világi témájúak közül az Országos Széchényi Könyvtárban található a legkorábbról ismert darab. Apollonius király lányának elrablása óriási lapokon olvasható és nézegethető: egy sor szöveg alatt képregény-szerűen jelenítették meg a történetet rajzokban. Külön érdekesség, hogy a werdeni (Németország) kolostorban, ahová került, a szerzetesek tréfás bejegyzésekkel látták el a képeket, pl. szerzetestársaikra utaló nevekkel.

Bemutatjuk a gheez nyelven, a középkori Etiópia nyelvén íródott liturgikus könyvet, amelyet egy büntetőexpedíció során, 1868-ban, a rablóvezérből lett etióp császár kincstárából zsákmányolt a brit hadsereg – s az expedíció főparancsnoka a szolgálatában álló magyar tisztnek ajándékozott, aki azt még ezen évben a nemzeti könyvtárnak adományozta. Jelenleg Londonban, Oxfordban, Párizsban, illetve Németországban található a könyvtár többi része, ez az egy került könyvtárunk birtokába.


Etióp egyházi kézirat, XVII-XVIII. század.

A gyerekekre is gondoltunk, ezért látható lesz az Anyám tyúkja című vers, Petőfi eredeti kézirásával is.

A Corvinát, amelyet egy elefánt áráért vásároltak, utoljára 1990-ben lehetett látni.

További darabok: Babits a Beachen: Babits Mihály kéziratos hagyatéka, a 20. század első felének irodalomtörténetéhez a leggazdagabb forrásanyag. A nálunk őrzött hagyaték mintegy 5000 fényképet is tartalmaz. Ezekből válogattunk egy csokorra valót, melyek a költő kevésbé ismert arcát mutatják: úszik, evez, napozik, libikókázik – a beachen.


Babits Mihály, Babits Ildikó és Török Sophie az esztergomi strandon, 1936.

Csupa hamisítvány: A 19. század első felének legnagyobb magyar hamisítója, Literáti Nemes Sámuel nem sajnálta az időt, fáradságot, hogy kuncsaftjait ősi magyar krónikákkal, ismeretlen középkori versekkel stb. lássa el. Ezekből is láthatunk egy pompás csokrot.


Mátyás király - Literati Nemes Sámuel hamisítványa, XIX. század első fele.

+18!!! a címe annak az órának, 9-től 10-ig, amelyben egy középkori kódexünk meglepő, több mint pikáns képeit mutatjuk be.

És végül: Az éjszaka névadójáról is megemlékezünk: Szent Iván nem más, mint Keresztelő Szent János. Az Egyház egyetlen szentje, akinek születését is megünnepeljük, ez Szent Iván napja. Egy gyönyörű hóráskönyv (magánáhítatra, nem egyháziak számára készült imakönyv) elbűvölő miniatúrájával és egyik legértékesebb nyelvemlékünk, az Érsekújvári kódex Szent Jánosra utaló soraival emlékezünk meg róla.


Keresztelő Szent János (Szent Iván) - Flamand hóráskönyv, 1500 körül.

A 8 művön kívül egész éjjel láthat a közönség egy reprezentatív összeállítást a Kézirattár kincseiből: 
 

  1. históriákat: történeti emlékeinket a kezdetektől a 18. század végéig
  2. „vers,vers, vers” címmel készített válogatást a magyar irodalom klasszikusainak költeményeiből
  3. izgalmas tartalmú, vagy pedig egészen érdekes formájó kézirat-kuriózumokat, mint pl. egyiptomi papírusztöredéket, kódextekercseket, legyező-kéziratot, titkosírásokat, képrejtvényeket stb.
     

Minden egész és fél órában lesz vezetés, és mindenkit megajándékozunk egy, erre az éjszakára készült képeslappal, amelyen az a mű látható, amelyet a látogató kiemelt darabként közelebbről megismert a vezetés során.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr952992076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása