Száz évvel ezelőtti tél zselatinos üvegnegatívokon

2015. december 23. 14:33 - nemzetikonyvtar

Ajándékozás útján került a Fénykép- és Fotóművészeti Tárba az az amatőr felvételekből álló gyűjtemény, melyet az elmúlt hónapokban kezdtünk feldolgozni. A 6x9 cm-es, zselatinos szárazlemezre készült felvételek az 1920-as, 1930-as évekből származnak.

Mi az a zselatinos szárazlemez?

Névvariánsok: Brómezüst zselatin szárazlemez, zselatinos üvegnegatív, szárazlemez; gelatine dry plate (ang.); Gelatinetrockenplatte (ném.)
A legtöbb fotótörténet a modern eljárások első állomásaként tartja számon. Nagyobb érzékenysége, kényelmesebb kidolgozása mellett ez volt az első olyan negatívanyag, amelyet kisüzemben, gyárban készítettek, s a fényképész készen vásárolta. Ezzel együtt járt egyrészt a fényképezés kézműves jellegének lassú megszűnése, másrészt ugrásszerűen megnőtt a fényképezők száma.
Kezdettől az amatőrfényképészek kedvelt anyaga volt, a hivatásosok még sokáig megmaradtak a kollódiumos negatívnál, mert olcsóbbnak és megbízhatóbbnak tartották.

Történeti fotóeljárások Magyarországon – CD-ROM C3 Kulturális és Kommunikációs Központ  

Milyen volt majdnem száz évvel ezelőtt a tél Budapesten és a környező hegyekben? Négy képet válogattunk ki a feldolgozás alatt álló  gyűjteményből. 

A képeken felirat és dátum nem szerepel, azonban a 252 felvételt végignézve gyanítható – a szereplők, a hajviselet és a szívesen fotózott, divatos ruhaviselet alapján , hogy mindegyik felvételt ugyanaz, a polgári családba tartozó, nagy társasági életet élő, sífutást és kirándulásokat kedvelő személy készítette.

00357_sifutok_nemzetikonyvtar.jpgSífutók 6x9 cm-es üveglemezre készült amatőr felvétel az 1920-as, 1930-as évekből FUA 357
Sífutók, életkép – Fénykép- és Fotóművészeti Tár  

00358_bejarat_nemzetikonyvtar.jpgAz Óra-villa kapuja  6x9 cm-es üveglemezre készült amatőr felvétel az 1920-as, 1930-as évekből
FUA 358 Az Óra-villa kapuja, látkép – Fénykép- és Fotóművészeti Tár 

00389_telitaj_nemzetikonyvtar.jpgKirándulás a téli erdőben 6x9 cm-es üveglemezre készült amatőr felvétel az 1920-as, 1930-as évekből FUA 389
Téli táj. Látkép – Fénykép- és Fotóművészeti Tár  

00395_janoshegy.jpgOlvadó hó az Erzsébet kilátónál 6x9 cm-es üveglemezre készült amatőr felvétel az 1920-as, 1930-as évekből FUA 395
Budapest, Erzsébet-kilátó, látkép – Fénykép- és Fotóművészeti Tár  

A Fénykép- és Fotóművészeti Tár az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye. 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzeti könyvtár különböző gyűjteményeiben található fényképek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását biztosítsa.
A Fénykép- és Fotóművészeti Tár egyik legnagyobb gyűjteménye az a több mint 40 000 üveglemez, negatív film és fénykép, amely a könyvállomány régi, becses darabjairól (kódexek, régi nyomtatványok, kéziratok) készült.
A tár gyűjteményeiben – a bejegyzésben említett amatőr felvételek mellett  találhatunk még zselatinos szárazlemezre készült felvételeket az első világháború időszakából és helyszíneiről, hivatásos fényképészek két világháború között készített erdélyi város- és tájképeit, pozsonyi életképeket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr28118532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása