Mikes hazatér. Gyűjtemény egy gyűjteményben

2020. július 31. 09:00 - nemzetikonyvtar

A Mikes Kelemen Program margójára – 9. rész

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében a Diaszpóra Tanács III. ülésének Zárónyilatkozatában megfogalmazott gondolatok jegyében indult el a Mikes Kelemen Program 2014. január 1-jén. A hetedik évében járó, nagyszabású program keretében hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai könyvtárak gyarapodhatnak könyvekkel, folyóiratszámokkal és számos más érdekességgel – sokat látott imakönyvektől kezdve egészen a bakelitlemezekig. A diaszpórából hazaérkező több százezer dokumentumot a nemzeti könyvtár munkatársai gondozzák, s juttatják el rendeltetési helyükre. Örömteli tapasztalat, hogy az OSZK gyűjteményei is kiegészülhettek a hazaérkező dobozokban rejlő kincsekből. Erről a messze a várakozásunkat meghaladó eredményről számolnak be munkatársaink új blogsorozatunkban.
A kilencedik részben Dobó Kocsis Zoltán, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár munkatársának segítségével a nyugati magyar emigráció aprónyomtatványaiba tekinthetünk be.

A Plakát- és Kisnyomtatványtár állományának gyarapítása szinte elképzelhetetlen lenne ajándékok nélkül. Különösen igaz ez a határainkon túl élő magyarság életét reprezentáló dokumentumokra. A Mikes Kelemen Program már-már kötelespéldány-szolgáltatás szintjére emelte a diaszpóra tárgyi örökségének hazánkba juttatását. E program nélkül ezek a dokumentumok egyáltalán nem, vagy csak jóval kisebb arányban kerültek volna valaha is bármely magyarországi közgyűjteménybe, és ennélfogva elérhetőek sem lennének a kutatók és az érdeklődők számára. A Tárunkba beérkezett mintegy 2 500 db nyomtatvány jelenleg önálló, jól elkülönített helyet foglal el a hungaricadokumentumok között, ilyenformán képezve egységes gyűjteményt egy nagyobb gyűjteményben. Megtalálhatóak bennük szöveges és grafikai plakátok, kisnyomtatványok, aprónyomtatványok, képeslapok, albumok, fényképek stb. Jellemzően magyar nyelven íródtak, néha kétnyelvűek, és csak ritkábban idegen nyelvűek. Gyakori bennük a másolat, a házi sokszorosítás, és több alkalommal bukkanhatunk saját kézzel létrehozott és mappába rendezett gyűjtésre. Területileg Erdélyből, és túlnyomó többségükben az Amerikai Egyesült Államokból származnak. Jelentőségük több szempontból is felbecsülhetetlen. E dokumentumok zömmel olyan információkat tartalmaznak, melyek sehol másutt, semmilyen más forrásból nem lehetnének hozzáférhetők, publikusak. Betekintést nyerhetünk általuk a magyar diaszpóra életébe, mindennapjaiba, eseményeibe, rendezvényeibe és szervezeteibe, az egyén és a közösség szintjén. Tartalmilag voltaképpen megegyeznek mind a hungarica-, mind az országon belüli kis- és aprónyomtatványok tematikájával. Ám mindezek ellenére vagy mindezek mellett, mégis megemlíthetők bizonyos hangsúlyosabb példák: elsősorban a nagy magyar nemzeti évfordulók megünneplései, melyek mind az identitás, mind az összetartozás erősítésének és megélésének fontos alkalmai voltak. Legfőképpen március 15. és október 23. táján rendeznek mindenütt különféle műsorokkal egybekötött megemlékezéseket. Ez utóbbi dátum különösen az Egyesült Államokban jelentős, hiszen nyilvánvaló, hogy a ma ott élők többsége az 1956-os forradalom következtében került Amerikába. Az Egyesült Magyar Egyletek tagjai például 1984. március 18-án szabadságünnepélyt, október 9-én pedig 56-os emlékünnepélyt rendeztek Clevelandben a Szent Imre Egyházközségben.
A bálok és egyéb zenés-táncos összejövetelek meghívói szintén jellemző, nagy csoportot képviselnek. A társas kapcsolatok ápolása élmény is, szükséglet is egyszerre. A hagyományos Anna-bált, pl. Ohióban a Magyar Harcosok Bajtársi Közössége szervezte meg 1981. július 18-án. A Tulipános Láda Chicago Magyar Kultúregyesülete 1971. február 13-án tartott magyar báljának negyvenöt védnöke és húsz szponzora volt. De gyakori a több oldalon felsorolt védnökök, szponzorok és első bálozók listája is.
Sok magyar képzőművész viszi ki kollekcióját külföldre. Vén Zoltán 1992-ben, Andruskó Károly 1997-ben, Petry Béla 1995-ben, Domján Evelyn 1999-ben állított ki New Jersey-ben.

1_abra.jpgVén Zoltán grafikusművész kiállítási szórólapja. American Hungarian Museum, Passaic, New Jersey, 1999. – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Művészeink szintén kijárnak egy-egy előadóestre a magyar kolóniák meghívására. Simándy József és Zentai Anna 1985-ben, Bánffy György 1986-ban szerepelt New Brunswickben. De tartottak már erdélyi írók is találkozót a Clevelandi Könyvtár Carnegie West Fiókjának auditóriumában, többek között Sütő András és Kányádi Sándor részvételével. Ugyancsak Clevelandben lépett fel nagy sikerrel a Kolozsvári Református Kollégium Énekkara 1992. április 25-én.

2_abra.jpgA Kolozsvári Református Kollégium Énekkara jótékonysági clevelandi koncertjének szóróanyaga. 1992. április 25. – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Az emigráció életében fontos szerepet kap a hitélet. Jellemző, hogy a hívők felekezetek szerint tömörülnek nemcsak egyházakba, hanem egyesületekbe is. Az ezzel szorosan összefüggő cserkészet pótolhatatlan a hazafias nevelésben és az anyanyelvápolásban, egyben a fiatalok közösségi élményeinek is fontos színtere, így gyakran feltűnik különféle események kapcsán.
Sokféle szervezet és klub vonzza az idegenben élőket. Legtöbbjük egész évben változatos programokat szervez és biztosít tagjai részére.

E 2500 dokumentum csak kis szeletét jelenti Tárunk hungaricagyűjteményének, és még kisebb szeletét a valaha is létrehozott összes diaszpóradokumentumnak, mindazonáltal egészen különleges vetületben tükrözi a szétszóródott magyarság egymásba és az óhazába kapaszkodó sokszínű világát.
A történelmi szállóige szerint Ex Turcia non est redemptio, azaz Törökországból nincs megváltás. Mária Terézia e szavakkal tudatta Mikes Kelemennel, hogy soha nem térhet haza Magyarországra. Szelleme mégis hazatért, levelei a hazaszeretet messzire ható példái minden magyarnak. Nem véletlen, hogy a nyugati diaszpóra által hazaküldött adományok mind az ő nevét visszhangozzák a Program címében: Mikes Kelemen a 21. században ismét hazatért.

Dobó Kocsis Zoltán (Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

A Mikes Kelemen Program margójára című sorozatunk további részei: 1. rész; 2. rész; 3. rész; 4. rész; 5. rész; 6. rész; 7. rész; 8. rész; 10. rész; 11/1. rész; 11/2. rész; 12. rész

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4116079982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása