Nyitott kapuk az OSZK-ban

2022. március 14. 16:42 - nemzetikonyvtar

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának köszöntője a VERSHAZA kiállítás és a megújult intézménytörténeti tárlat megnyitó ünnepségén.

2022. március 14.

Államtitkár úr! Miniszteri biztos úr! Képviselő úr! Főigazgató asszonyok és urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink!

Különleges ez a nap, hiszen egyszerre lehetünk tanúi az emlékezésnek és a jövőbe tekintésnek. Ezek az órák, és a Nemzeti Ereklyeterünkben felépített új kiállításunk a 174 évvel ezelőtti eseményekre és a nemzeti ünnepre irányítják a figyelmet. Egyúttal a jövőbe tekintünk, hiszen a szintén újonnan elindított digitális-interaktív kiállításunk már a mai napon születettekre is gondol. Az Országos Széchényi Könyvtár e kettős identitása mindig is erősen tetten érhető volt. Miközben az egész nemzet számára kiemelkedően fontos kincseket őrzünk a régmúltból, a mindenkori jelen tudásanyagát gyűjtjük a következő nemzedékek számára. Feladatunk éppen ezért páratlan és különleges; hét lakat alatt, speciális körülmények között őrzött ritkaságokat is megőrizni az utókornak. Ezt szolgálja a közelmúltban átadott digitalizálóközpontunk, ahol korszerűen tudjuk ezt az átörökítést elvégezni. Mindemellett szintén fontos feladatunk, hogy ezt a valóban gyönyörű munkát minél szélesebb körben mutassuk be a nagyközönségnek is. Ezt szolgálják ma nyíló tárlataink, amelyekben egyszerre látható a jövőre kétszáz éves Himnusz és használható a legújabb digitális technológia.

A szinte minden részletében megújult bejárati szinten, a Nemzeti Ereklyetérben nyitjuk meg Vershaza című időszakos tárlatunkat.

Ez az elegáns, kissé megbúvó területe a könyvtárnak korábban is nemzeti ereklyék kiállítóhelyéül szolgált. A hagyományokat folytatva döntöttünk úgy, hogy itt mutatjuk be ismereteink szerint hazánkban egy térben először a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal befogadástörténetét. Mielőtt belépnek a kiállítótérbe, kérem, idézzék fel első találkozásukat e három verssel. Hosszú idő telhet el az életünkben, amíg kötelező memoriterekként az ünnepnapokon szavalt és énekelt szövegekből szívünkig ható, tartalommal teli költemények lesznek. Amikor valódi érzelmeket váltanak ki, amikor egy-egy szó, szókapcsolat is emblematikussá válik általuk. Rendületlenül, balsors, talpra, magyar – már a kor polgárai is ismerték és idézték e sorokat. Az eredeti dokumentumok, nemesmásolatok és digitális eszközök segítségével megvalósuló kiállításhoz versfelvételek készültek az ország minden tájáról érkezett színművészek tolmácsolásában, és a három mű közös szavai köré szerveződő zenés videót is vetítünk. Nem feledkezhetünk meg a szerzőkről és zeneszerzőkről sem; több különleges dokumentum, többek között Erkel Ferenc Himnusz-kottája is megtekinthető lesz a tárlatban. És itt kell megemlítenünk a Petőfi Irodalmi Múzeum átalakítása miatt az OSZK-ban ideiglenesen otthonra lelő Landerer–Heckenast-nyomdagépet. 1848-ban a 12 ponttal együtt ezen a gépen is nyomtathatták a forradalmárok a Nemzeti dalt. Bravúros módon a gép működőképes, így aki kedvet érez hozzá, kollégánk segítségével kipróbálhatja azt.

img_9199.JPG

Beljebb lépve a bejárati szinten, mintegy ellenpontjaként a Vershaza kiállításnak, egy megújuló könyvtártörténeti bemutató várja az érdeklődőket. A tárlat felújított környezetben, újrarendezve mutatja be a klasszikus könyvtári enteriőrt, a könyvtárőr szobáját. E tárlattal szemben egy több mint nyolcméteres interaktív érintőképernyő teszi lehetővé, hogy egyszerre többen is böngészhessék a nemzeti bibliotéka történetét – felfedezve kivételes gyűjteményeink számos érdekességét. A képernyőkön rendkívül szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva azokat, jelenik meg könyvtárunk története – idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal, kiegészítő látványelemekkel. Olvashatunk többek között az első női munkatársról, az első könyvtáros képzésről; névadónk, Széchényi Ferenc soproni gyűjteményéről, vagy a Pray-kódexről.

Ezt a digitális muzeológiai megújulást egészíti ki a 6. emeleten látható nyolc eszköz, amelyen az OSZK különgyűjteményei mutatkoznak be. Meg kell említenem, hogy társkiállításunk, a Lészen ágyú! – Gábor Áron és a székely hősiesség című tárlat az OSZK közbenjárására érkezett a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból a Várkapitánysághoz. A közelmúltban újjászületett Főőrség épületében megtekinthető kiállítás, amelyben Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is helyet kapott, szervesen kiegészíti a nemzeti könyvtárban látottakat.

Kedves Vendégeink!

Az interaktív kiállításokkal természetszerűleg itt a Budavári Palotában és zirci műemlékkönyvtárunkban is látványos infrastrukturális megújulás is együtt járt, amelyet mindenekelőtt Magyarország Kormánya folyamatos figyelmének és támogatásának köszönhetünk. E figyelem nemcsak a 2017 és 2021 között lezajlott Országos Könyvtári Rendszer-projektben nyilvánult meg – ennek köszönhetően épül és készül el 2023 elejére piliscsabai archivális raktárunk, s részesülünk kultúrstratégiai intézményként jelentős többletforrásban. Magas polcon van tehát a nemzeti könyvtár, magas polcon van a könyvtárügy egésze (erről tanúskodnak a könyvtárfelújítások és könyvtári infrastruktúrafejlesztések Tatabányán, Vámospércsen, Balatonfüreden, Békéscsabán, Salgótarjánban), s magas polcon a kulturális élet egésze, hogy csak az Operát, a Magyar Zene Házát, a Haydneumot és a hamarosan megnyíló Néprajzi Múzeumot említsem.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nemzeti ünnepünk hajnalán, nemzeti ereklyéink erőterében sem hagyhatjuk szó nélkül azt a történelmi válsághelyzetet, amely közvetlen szomszédságunkban zajlik. A segítségnyújtás a kulturális intézmények részéről is természetes, legalább ennyire fontos azonban, hogy jól, észszerűen és profilba vágóan segítsünk. Az Országos Széchényi Könyvtár a hagyományos tárgyi adománygyűjtés mellett azt az egyébként is feladatául kiszabott munkát vállalta, hogy a kárpátaljai magyar webtér tartalmát, valamint a háborús konfliktus minden eddigi hazai híradását hangsúlyozottan gyűjti. A nemzeti könyvtár részeként működő Digitális Bölcsészeti Központ munkatársai jelenleg is egy új módszertanon dolgoznak, amellyel a webtér sűrűbb és mélyebb archiválása lehetséges. Amit e mellett meg kell említenem, egyfajta kultúrmisszió. A biztonságba helyezett, alapvető személyi és higiéniás szükségleteiket megkapott családok számára kapaszkodót nyújthat egy-egy kötet, mesekönyv, amely enyhítheti az elszenvedett traumákat. Szeretnénk közreműködni a hazánkban fellelhető ukrán nyelvű mesekönyvek ki- vagy újranyomtatásában, és eljuttatásában a rászorulókhoz.

img_9195.JPG

Végezetül köszönöm kollégáimnak azt a széles körű, kreatív és ötletgazdag alkotómunkát, amellyel segítették e kiállítások létrejöttét. Az olykor elénk gördülő akadályokat minden esetben elhárították, ezért is nagyon köszönöm még egyszer mindenkinek a megfeszített munkát; mondhatjuk, hogy az egész OSZK részt vett a mai nap megszervezésében. Külön köszönöm a kettős kiállítás kurátori munkáját Dede Franciskának, Földesi Ferencnek, Mann Jolánnak és Sudár Annamáriának, illetve Elbe Istvánnak, Matolay Katalinnak, Rácz Ágnesnek és Szemerédi Ágnesnek, a kiállítási munkálatok koordinálását Gazdag Máriának és Lénárt Juditnak, a kivitelezést Takács Tamásnak, a Rekon Zrt.-nek, a 2KAL Kft.-nek, az ExpoVeres Kft.-nek, a Criterion Zrt.-nek és a Toscana Bútornak.

Március idusán megnyitjuk tehát Önök előtt a könyvtár kapuit; a kiállítások mellett inspiráló programokkal várunk mindenkit a megújult, modern köntöst kapott helyszíneinken. Mindannyiuknak köszönöm a figyelmet, kérem, vigyék jó hírét a megújuló OSZK-nak!

Rózsa Dávid
főigazgató 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1817780194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása