A szellemi jogok védelmében  

2022. április 26. 16:00 - nemzetikonyvtar

„2014. április 24-én, csütörtökön, délután 4-kor – ezekben a pillanatokban – zajlik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitója.” – olvashatjuk a litera.hu-n megjelent cikkben. A szellemi tulajdon világnapjának jegyében, rendszerint minden év áprilisában megrendezésre kerülő esemény a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A 2014-es alkalom azért is jelentős, mert olyan kulcsfontosságú kérdésekkel foglalkozott, melyben a könyvszakma valamennyi szereplője érintett: digitalizálás, könyvkiadás, illegális letöltések elterjedése, s a mindezt körülölelő jogi és gazdasági kérdések.

xx_konyvfesztival_opti.jpg

A XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál plakátja – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Habár a szellemi tulajdon világnapja csak 2001. április 26. óta kerül megrendezésre, maga a szabadalmi hivatal (hivatalos nevén: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, röviden: SZTNH) már fennállásának 126. évét ünnepelheti. Az SZTNH a szellemi tulajdon védelmét szolgáló felelős magyar kormányhivatal. A szabadalmi hivatal, más hivatalokhoz hasonlóan mindenki számára nyitva van. Ügyfélfogadási időben magunk is felkereshetjük bizonyos osztályait: az ügyfélszolgálatot, az iktatót, az iparjogvédelmi lajstromvezetési osztályt, vagy a Frecskay János Szakkönyvtárat, melynek szolgáltatásairól itt tájékozódhatunk.
2016-ban az SZTNH támogatásával megjelent az Egy hivatás 120 éve című gazdagon illusztrált, ismeretterjesztő kiadvány, amely az elmúlt évtizedek legfontosabb történéseit veszi végig a Magyar Királyi Szabadalmi Hivataltól egészen az SZTNH mai formájáig. Bemutatja a hazai gazdasági-technológiai helyzetet, az intézmény történetének egyes kiemelkedő eseményeit, s munkájának statisztikai trendjeit. A kötet előszavában olvashatjuk:

Az időszaki beszámolókból nyomon követhető, hogy a hosszú, eredményes szolgálat révén intézményünk miként válhatott hazánk és a nagyvilág kiemelkedő alkotóinak, kutató-fejlesztő műhelyeinek hiteles partnerévé.

Egy hivatás 120 éve. A Magyar Királyi Szabadalmi Hivataltól a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataláig, szerk. Tószegi Zsuzsanna, Budapest, Typotex, 2016. – Törzsgyűjtemény

Az SZTNH életét bemutató könyvön túl még számos kiadvánnyal büszkélkedhet az intézmény. A „Szerzői jog mindenkinek” című szerzemény már sokkal inkább a mindennapi hasznosulásra törekszik, s gyakorlati példák sora mellett kívánja bemutatni a szerzői jogokat, azok fejlődését, gazdasági jelentőségüket.

egyhivatas120eve_opti.jpg

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományából elérhető példány borítója

A Hivatal feladatkörét az 1995. évi XXXIII. szabadalmi törvényben rögzítették. Eszerint a hivatal felel például az iparjogvédelmi hatósági vizsgálatok és eljárások lefolytatásáért, a szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogokkal összefüggő egyes feladatok ellátásáért, vagy például a szellemi tulajdon védelmét szabályozó jogszabályok előkészítéséért. Habár mindezek a feladatok így elsőre elég távolinak, és száraznak tűnhetnek, valójában a hétköznapokban is gyakorta érvényesülő dolgokról beszélünk. Kezdve a szellemi tulajdon védelmével, amely biztosítja, hogy a saját szüleményünk (legyen az találmány, irodalmi, vagy művészeti alkotás, esetleg a kereskedelemben alkalmazott megjelölés, név, kép vagy forma) megfelelő erkölcsi és anyagi elismerésben részesüljön. Az SG.hu. Informatikai és Tudományos hírmagazin elnevezésű oldal 2013-as Szerzői jogot tanítanak a magyar iskolásoknak című írásában olvashatjuk:

„… a középiskolás diákok 93%-a kap olyan feladatokat az iskolában, amelyhez az internetet használja, 33%-uk mégsem hallott soha még a szerzői jogról, a diákok 36%-a szerint jogszerű filmeket feltölteni az internetre, 30%-uk szerint pedig szabadon, a forrás megjelölése nélkül bemásolhatnak a dolgozatukba egy interneten talált szöveget.”

Szerzői jogot tanítanak a magyar iskolásoknak, 2013. In: SG.hu. Informatikai és Tudományos hírmagazin, 2013. augusztus 29

Nem véletlen tehát, hogy az SZTNH minden platformon igyekszik terjeszteni a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos alapvető ismereteket; így például együttműködik a tankönyvkiadóval, szakmai napokat hirdet, Facebook-oldalukon is aktívak, s nem utolsó sorban részt vesznek a szellemi tulajdon világnapja alkalmából megrendezett programok lebonyolításában is.

palyazz_opti.jpg

Pályázati lehetőség felsőoktatásban tanulók részére – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Felhasznált források:

Biró Bettina (Könyvtártudományi Szakkönyvtár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2517816985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása