Úti beszámoló az IFTR / FIRT (Nemzetközi Színháztudományi Szövetség) 2022. évi kongresszusáról

2022. július 21. 06:00 - nemzetikonyvtar

A 2022. évi IFTR (International Federation for Theatre Research) kongresszus (az egyévi halasztás után tavaly, tisztán online, Galway-ból [Írország] szervezett után) végre személyes megjelenéssel zajlott június 20–24-én Reykjavíkban, az Izlandi Egyetemen (Háskóli Íslands) – közel 700 résztvevővel (az absztraktkötet 615 oldalas). A konferencia programja itt olvasható.

07_21_iftr_kongresszus_reykjavik_opti.jpgShifting Centres. In the Middle of Nowhere. ITFR World Congress, Reykjavík, 2022. június 20–24.

Már 2022. június 19-én voltak a kongresszus résztvevői számára szervezett kulturális programok (pl. egy mozgáskorlátozottakból álló társulat tánc- (test-) színházi előadása [Every Body Electric], valamint egy kortárs kamarazenei koncert [Enigma. Anna Þorvaldsdóttir, Sigurđur Guđjónsson and the Spektral Quartet], melyeken magam is rész vettem).
2022. június 20-án reggel megkezdődött a tudományos munka. A Performance and Disability Working Group, melynek munkájában a 2018-as belgrádi kongresszus óta veszek részt, a hét folyamán 6 alkalommal ülésezett, s ezek során 18 prezentáció hangzott el, valamint további megbeszélések, téma- és programegyeztetések, viták zajlottak mind tudományos, mind szervezeti kérdésekről. Az előadásomra 2022. június 24-én került sor An Innovative Dramaturgy on the Periphery of Theatrical Life. A Demonstration of Performance of Integrated Troupe of (Mentally) Disabled and Non-Disabled Artists from Shakespeare’s Romeo and Juliet címmel. A Working Group tervezi a prezentációk megjelentetését (föltehetőleg elektronikus kiadvány formájában). A társasági programok közé a Working Group egy közös ebédet, majd egy szűkebb körű vacsorát is beiktatott.

07_21_iftr_kongresszus_reykjavik_helyszin_opti.jpgShifting Centres. In the Middle of Nowhere. ITFR World Congress, Reykjavík, 2022. június 20–24. A világ nagy szakkönyvkiadóinak pultjai az egyetemi boltban. Forrás: Twitter

A hét során meghallgattam a plenáris előadásokon kívül 4 panel (GP) előadásait és részt vettem az Q&A-k vitáiban, továbbá követtem a szakkönyvkiadók bemutatkozását és egy nagyszabású vitaülést / fórumot az akadémiai szabadság globális állásáról. A kongresszus programjában szerepeltek a New Scholar Forum prezentációi, könyvbemutatók, dráma-felolvasó rendezvények is.
A kongresszuson a három plenáris előadás, a Szövetség közgyűlése, valamint a nyitó és a záró tanácskozás vonzotta egy térbe a legtöbb résztvevőt, akik a világszervezet szinte valamennyi országából érkeztek. Az izlandi szervezők a reykjavíki Egyetem épületeiben rendezték meg a tanácskozást, de a hét folyamán ellátogathattunk egy alternatív színház előadására is (THEM, Spindrift Theatre), a búcsúest pedig a Reykjavíki Városi Színházban volt. A kongresszus zárása után, 2022. június 25-én, szombaton még volt egy egész napos kirándulás a résztvevők számára, melyen megtekinthettük a sziget néhány történeti és természeti érdekességét (Borgarfjörður Valley & Settlement Center).

 A kongresszus, melynek tematikus címe (Shifting Centres. In the Middle of Nowhere) sok területen inspirálta a színháztudósokat számos összefüggés, nem ritkán provokatív gondolatmenet megosztására, sikerrel zárult. A színháztudomány legjelentősebb világszervezetének tudományos tanácskozásai a legfontosabb szakmai fórumok közé tartoznak, a részvétel az egyik legszínvonalasabb tudományos „fürdő” a diszciplína művelői számára. A jelen kongresszus is hozott új ismeretségeket, a régebbi (különböző területeken kialakult) kapcsolatok, barátságok erősödését, s természetesen inspiráló gondolatokat a további kutatásokra vonatkozóan.

07_21_iftr_kongresszus_reykjavik_ghana_opti.jpgA következő évi világkongresszusra 2023 júliusában Accrában (Ghána) kerül majd sor. Forrás: Twitter

Dr. Sirató Ildikó (Színháztörténeti és Zeneműtár)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr4217886459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása