Vas István száz éve

2011. január 11. 14:51 - nemzetikonyvtar

Kiállításunk a kézirattár folyosóján (VI. emelet) január 29-ig látható.

Vas István születésének századik évfordulójára emlékezünk kiállításunkkal. Minitárlatunk az író pályájának fontos pillanatait jeleníti meg a hagyatékban fellelhető életrajzi dokumentumokkal, és a Nehéz szerelem önéletrajzi regény szereplőinek leveleivel, fotóival.

Országos Széchényi Könyvtár: Vas István kiállításmegnyitó Vas István itthoni első irodalmi próbálkozásait Kassák Lajos lapjában, a Munkában publikálta. Első kötete az Őszi rombolás 1932-ben jelent meg. Rövidesen a Nyugat munkatársa, lett, először versekkel jelentkezett, majd rendszeresen publikált kritikákat is.

A kiállításon felvillannak életének társai: a soha el nem felejtett, fiatalon elhunyt felesége Nagy Etel táncosnő, Kutni Mária az életét megmentő második feleség, s végül Szántó Piroska, festőművésznő, akivel hosszú évtizedeket élnek egyetértésben és egymás alkotói munkáját támogatva.

Szántó Piroska ragyogó életörömet sugárzó festményei, a „minden jelben” fölfedezhető élettársat rejtik a virágok közé. A festményeket a szombathelyi Képtár szívességéből állíthattuk ki.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr582576685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása