Réthly Antal odafigyelt

2012. szeptember 12. 12:18 - nemzetikonyvtar

Hazánk éghajlattörténetének legfontosabb forrásgyűjteményének szerzőjéről, Réthly Antalról említettünk már néhány szót blogunk egy korábbi cikkében, melyben a klímatörténeti kutatást mutattuk be.

A neves meteorológus igazi széles látókörű tudós volt, aki élénk társasági életet élt, és figyelemmel kísérte kora eseményeit. Nemrég bukkantunk rá irattárunkban az alábbi levélre, mely arról tanúskodik, hogy az Országos Széchényi Könyvtár egykori első világháborús gyűjteményének sorsát is szívén viselte.

„Budapest, 1918. jan. 20.
A Magyar Nemzeti Muzeum
Háborus Gyüjteményének
Budapest
Olvasva a NM. Igazgatóságnak felhívását a háborus emlékek gyüjtését illetőleg, mellékelten elküldöm az általam eddig gyüjtött anyagot. Lehet, hogy van közötte felesleges anyag, avval is méltóztassék tetszés szerint szabadon rendellkezni.
Mély tisztelettel:
Dr. Réthly Antal
meteorológiai intézeti asszisztens
Nb. amennyiben megkaphatnám a NM. évi jelentését, nagyon megköszönném.”

Sajnos az irattári aktából nem derült ki, pontosan milyen anyagot is ajándékozott, azonban a Réthly Antal kézírását tartalmazó levél így is kuriózum, melyet örömmel mutatunk be olvasóinknak.

Országos Széchényi Könyvtár: Réthly Az Országos Széchényi Könyvtár Irattára, 1918/59

Szőts Zoltán Oszkár
Retrospektív Feldolgozó Osztály

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr164771849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása