Utolsó menü: Zöldségleves. Rántott sertésszelet tökfőzelékkel, vagy Hortobágyi rostélyos. Torta

2015. július 29. 10:23 - nemzetikonyvtar

Tízrészes sorozatunkban egy-egy különleges menüt, étlapot vagy menükártyát mutatunk be.

1787-ben életbe lépett egy rendelet, mely kötelezővé tette a fali ártáblák használatát és az árak kifüggesztését. Valószínűleg ez volt az első lépés a nyomtatott étlapok felé, melyek legkorábbi darabjaiból nagyon kevés maradt fenn az utókornak. Az igényesség nem csak az étlap küllemére, hanem tartalmára is vonatkozott. 

A Mátyás Pince 1904-es alapításakor így reklámozta a céget az alapító:

Tisztelt Czím, Van szerencsém tisztelettel értesíteni, hogy folyó hó 30-án, szombaton, Budapesten, IV. kerület, Eskű tér 6. szám alatt (Duna utcza s Kéményseprő-utcza sarkán) "MÁTYÁS PINCE" Czím alatt egy bor-és sörházat nyitok meg. A "SHOLTZBITTRICH" ("Schmutziger" "Piszkos") féle sörháznak hosszú évekig üzletvezetője voltam s így remélem, hogy az itt szerzett tapasztalatok alapján üzletemben bármely igényeknek megfelelhetek. Számos látogatást kér teljes tisztelettel: Baldauf Mátyás

matyaspincze_cimlap_nkblog02_1507.jpgMátyás Pince, étlap, címlap 1975 – Plakát- és Kisnyomtatványtár

A pince nevét eredetileg nem Mátyás királyról kapta, hanem az alapító saját magáról nevezte el. Az 1937-es felújítást követően azonban már a reneszánsz király korát idézte az enteriőr. Az éttermet 1949. december 29-én államosították, és az ezt követő felújítások is igyekeztek a középkori hangulatot megőrizni.

Az étterem 40 évvel ezelőtti étlapját mutatjuk be. Az étlap díszes dossziéban található, gépelt, cserélhető papíron olvasható a napi ajánlat. Van itt minden a húslevestől kezdve a parajfőzeléken keresztül a gyümölcsrizsig!

matyaspincze_nkblog02_1507.jpgMátyás Pince, étlap, részlet 1975 – Plakát- és Kisnyomtatványtár

Azért néhány különlegességre is bukkanhatunk különösen a halételek között, hiszen az étterem hajdanában erről volt híres. Azoknak, akik már éltek 1975-ben, érdekességet tartogatnak az árak is. 40 évvel ezelőtt a zellerkrémleves 4,90 Ft, egy székelygulyás 23,90 Ft, a somlói galuska pedig 17,80 Ft-ba került. Ma a somlóiért 1490 Ft-t fizetünk!

Ha visszagondolunk arra az időre, kaviárt, borjúhúst, libamájat nemigen lehetett az üzletekben kapni, de az akkoriban leginkább külföldi vendégkörre építő étteremben ezek is szerepeltek az étlapon, igaz, eléggé borsos áron. Az étlapon a legdrágább étel a Libamájszeletek hidegen. 1975-ben 158 Ft-ot kellett érte fizetni.

matyaspincze_nkblog_1507.jpgMátyás Pince, étlap, részlet 1975 – Plakát- és Kisnyomtatványtár

A Plakát- és Kisnyomtatványtár 1935 óta működik a könyvtár önálló gyűjteményeként. A tárban speciális képi és szöveges dokumentumok szisztematikus gyűjtése, feldolgozása és szolgáltatása folyik. A legfontosabbak ezek közül a grafikai plakátok, a metszetek és a litográfiák, ex librisek és az alkalmi grafikák, az ún. szabadlapos albumok, a képes levelezőlapok, a szöveges plakátok és röplapok, valamint a gyászjelentések, a ponyvanyomtatványok, az alkalmi beszédek és költemények, a disszertációk tézisei, a műsorok és a meghívók, a táncrendek, a különböző naptárak, a katalógusok és jegyzékek, a vállalatok és más intézmények hivatalos és használati nyomtatványai.

A tár összesen megközelítőleg 4 millió önálló dokumentumot őriz.

Gyűjtőkörünkbe tartoznak az 1711 után Magyarországon nyomtatott, valamint a külföldön napvilágot látott magyar vonatkozású kisnyomtatványok, továbbá a sokszorosított grafikával készített ilyen vonatkozású dokumentumok.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr27630424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása