Könyvtári kulturális tavasz

2016. március 30. 12:17 - nemzetikonyvtar

Különleges áprilisunk lesz, Pannonhalmán mutatjuk be az Ernst-kódexet, zár az első világháborús tárlatunk, több könyvbemutatót szervezünk, ott leszünk a Nemzetközi Könyvfesztiválon és számos konferencián.

Kiemelt feladatunk, hogy a kulturális örökség részeit képező kincseinket rendszeresen megmutassuk felhasználóinknak. A Budai Vár mint kulturális helyszín kiváló lehetőséget nyújt a saját anyagainkra épülő kiállítások mellett más események megrendezésére is. Munkatársank folyamatos szakmai segítséget nyújtanak különböző kulturális projektekhez, s az ezekhez kapcsolódó konferenciákon gyakran előadásokat is tartanak. 

Áprilisban számos programot kínálunk. Abban az esetben, ha a program nem a könyvtárban lesz, jeleztük az esemény helyszínét.

Networkshop konferencia 2016

2016. március 30. és 2016. április 1. között rendezik meg a NETWORKSHOP 2016 konferenciát, melynek színhelye a Debreceni Egyetem lesz. ( H-4032 Debrecen, Egyetem tér 1.)

Könyvtárunk előadói:

Szép Magyar Térkép 2015

1996-ban indult útjára az a verseny, melynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék (korábban a Lázár deák Térképészeti Alapítvány) és Térképtárunk minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére.

Hajnal Ward Judit: Nyitott könyvtár – könyvbemutató 

A kötet tanulmányai és esszéi a könyvtárak mai munkáját és sokféleségét kívánják bemutatni amerikai példákból kiindulva – magyar közönségnek. Az Egyesült Államokban élő szerző tapasztalatainak jó része nemzetközi érvényű. Az írások célja azon tapasztalatok megosztása, amelyeket e kivételes helyzet idézett elő. A bemutató április 4-én, 15 órakor kezdődik.

Propaganda az első világháborúban – finisszázs

Április 5-én tartjuk az I. világháborúhoz kapcsolódó  kiállításunk záróeseményét, amelynek keretében Zeidler Miklós és Filep Tamás Gusztáv mutatja be a kiállítás most megjelenő katalógusát. A rendezvényen katonadalokat hallhatnak a Cseh Tamás-gyűjteményből, valamint közreműködik Császár Angela színművész. A kötetbemutatót követően kerekasztal-beszélgetés lesz. E napon a kiállítás ingyenesen tekinthető meg.

Kép, sajtó, történelem – könyvbemutató

A Res Libraria könyvsorozat IV. kötetét, amely Révész Emese művészettörténész tollából született és a magyarországi illusztrált sajtó 1850 és 1870 közötti időszakát tárgyalja, a 2016. április 6-án 16.30-kor kezdődő bemutatón ismerhetik meg.

Propaganda az első világháborúban – kiállítás

2016. április 9-éig még látható 2015 őszén megnyílt tárlatunk, amely bemutatja az első világháborúban főszerepet játszó propagandát, az akkor radikálisan új jelenséget, s felrajzolja annak természetrajzát. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így valamennyi hadban álló ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.

FITA – Fiatal Írók Tárlata és Aukciója – kerekasztal-beszélgetés

Április 12-én a több mint egy hónapig megtekinthető Fiatal Alkotók Tárlatán bemutatott kéziratokat Szőnyi Endre antikvárius vezetésével árverésre bocsátjuk. Az árverés bevétele teljes egészében a szerzőket illeti meg.
Az aukció előtt a kortárs fiatal írók helyzetéről pódiumbeszélgetés lesz, melynek résztvevői: Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója, Fehér Renátó (JAK), Kalapos Éva Veronika (FISZ), Korpa Tamás (FISZ elnökségi tag), valamint Visy Beatrix kritikus, irodalomtörténész.

Ludas Matyi a rendszer szolgálatában. KönyvTÁRlat.

Április 14-én 16.30-tól előadónk lesz Takács Róbert történész, a Politikatörténeti Alapítvány és Politikatörténeti Intézet tudományos munkatársa.
A gyűjteményünkből igazi ritkaságokból összeállított csemegéket válogatunk, melyeket minitárlat keretében mutatunk meg csak ezen a napon.
Az estre a belépés az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Szent Márton-konferencia

Pannonhalmán április 15-én Boka László, könyvtárunk Tudományos igazgatója nyitja meg Az Ernst-kódex (OSZK, Cod. Lat. 431) című kiállítást.

Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak – kiállítás

Időpont: 2016. április 19 – május 28. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében kedd-szombat 9 és 20 óra között látogatható.
 

Ez az egyedülálló kiállítás a zsidó emberek Izrael Földjéhez (Eretz Ysrael), a héber nyelv, írás és a zsidó irodalom bölcsőjéhez való kötődését mutatja be.

Jóllehet, a zsidó emberek a történelem során sokszor száműzetésbe vagy diaszpórába kényszerültek, a nyelv a zsidóságot összekötő egyetlen, közös kapocs maradt. Annak ellenére, hogy a középkori és a modern zsidó történelem során az egyes zsidó közösségek között eltérő nyelvváltozatokat figyelhetünk meg, a héber írás, bármely korból származzon is, a Holt-tengeri tekercsek ismerete óta a modern kor embere számára is olvasható.

A kiállított tárgyak mindegyike ábrázol héber betűket és feliratokat, vallási szokásokhoz kapcsolódik, és az otthonokban vagy a zsinagógában szertartási tárgyként használták őket.

Szeretettel várunk a könyvtárban! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr708534134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása