Győr és Mosonmagyaróvár is 56-os mozgóképeken

2017. október 23. 07:10 - nemzetikonyvtar

Két vidéki helyszínnel, Győrrel és Mosonmagyaróvárral bővült a magyaroktober.hu online tudástár

Ezek a képkockák ritkán vagy egyáltalán nem voltak láthatóak, így sokunknak újdonságként hathatnak. A Történeti Interjúk Tára 2014-ben egy webes projektet indított el az 1956-os forradalom interaktív feldolgozására és hozzáférhetővé tételére, mely honlapot tavaly mutattuk be. A digitális tudástár folyamatosan bővül, mutatunk is két újdonságot.

A győri 1-es úton, gépkocsi szélvédőjén keresztül készült felvétel, az ablak belső oldalára egy nagy méretű Press feliratot ragasztottak.

A magyaroktober.hu oldalon szócikkekre, személyekre, helyszínekre lehet keresni, a találati oldalon minden eseménynél pontos leírást kapunk arról, hogy hol, kiről, mikor készült a felvétel, így egészen aprólékosan rekonstruálhatók a forradalom filmen és fotókon megörökített eseményei.

1956. október 29-én a mosonmagyaróvári temetőben a tömegsír körül összegyűlt tömegről készült panorámakép. Balra mozog a kamera a gyászoló tömeg felett, miközben koszorúkat visznek a sír felé, emberek érkeznek még virágokkal kezükben a sírok között.

A budapesti filmfelvételek mellett eddig a nyugati határon átkelő magyar menekültekről készült filmrészletek szerepeltek, az adatbázis azonban folyamatosan bővül, és immár a Mosonmagyaróváron valamint a Győrben készült felvételek is elérhetők és kereshetők. Kezdetben kizárólag magyar operatőrök örökítették meg az eseményeket, de ahogy látható a híradórészleteken osztrák, lengyel, angol, amerikai, olasz és svájci stábok is érkeztek később az országba.

1956oktober.png

A kor technikai feltételei miatt mindössze 2-10 másodperces filmsnitteket forgattak. Ezeket az egy helyen, egy időben készült rövid részleteket fűzték össze netes technológia segítségével munkatársaink, melyekre kattintva így „egyben” láthatják az érdeklődők a fennmaradt, néhány másodperces felvételeket.

komment
Címkék: 1956

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9713038772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása