Játékos zenék, zenei játékok

2017. december 06. 11:07 - nemzetikonyvtar

Játékos előadást tart Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk decemberi estjén, mely tematikája a zenei játék köré szerveződik. A december 7-i rendezvényen fellép Szemere Zita Junior-Prima-díjas operaénekes. Ókovács Szilveszterrel Molnár Zsuzsanna beszélget.

A magyar nyelvben játékként tekintünk a zenészek előadásmódjára: úgy fogalmazunk, hogy a zenész, a zenekar játszik…

Valóban így van, sőt nemcsak a magyarban, hanem – amit biztosan mondhatok – a német és angol nyelvben is a játék kifejezést használjuk a zene kapcsán. Az olaszok kifejezésmódja is érdekes, ők úgy fogalmaznak, hogy a zenész testet ad a zenének, megszólaltatja azt. Hogy melyik nép hogyan fejezi ki magát, talán a néplélekkel van összefüggésben. A játék kifejezéshez visszatérve figyelemfelkeltő, hogy a sport kapcsán is ezzel a szóval élünk. A sport és a tánc – ami számunkra a balett miatt izgalmas – számos területen mutat rokonságot. A ritmikus sportgimnasztika és a balett olyannyira közel áll egymáshoz, hogy sok fiatal tér át a balettre az RSG-ről. A zenei játék kapcsán fontos megjegyezni, hogy ezt a hivatást – annak játékossága mellett – komolyan kell venni, hiszen a zeneművek gazdag szabályrendszerrel rendelkeznek. Kiemelendő, hogy aki képes a tudás magasabb fokán önfeledten zenélni, az olyasfajta örömben él, amely a játszó gyermek sajátja. Így mondhatom, számomra örvendetes, hogy a magyar nyelvben a játék szó fejezi ki a zenészek tevékenységét.

okovacs_szilveszter2_foto_emmer_laszlo.jpgÓkovács Szilveszter. Fotó: Emmer László

Örülök, hogy a játékosság mellett a komolyságot is megemlítette, hiszen ahogy Ön is utalt rá, a zenei játék felelősségteljes, nagy fegyelmet igénylő munka. Miként egészíti ki egymást az önfeledt játékosság és a fegyelmezett rend?

Hadd említsem példaként Mozart egyik hegedűduóját, melynek különlegessége, hogy kottája két irányból lejátszható: fejjel felfelé és lefelé tartva a lapot egyaránt komplex művet kapunk. Hasonló zsenialitásra vall a zeneszerző Kockajáték című darabja, melyet egy játékszabály szerint kell előadni. A zenemű – melyhez két dobókocka is tartozik – 176 ütemből áll. Ezek lejátszási sorrendjét a kockák által dobott kombináció határozza meg. Akármit dob a játékos, a végeredmény mindig tökéletes lesz. Hogy ez miként jöhet létre? Ehhez szellemóriásnak kell lenni! Azt hiszem, ez a két mozarti példa jól mutatja, hogy aki hatalmas tehetséggel és komoly tudással rendelkezik, képes azzal nemes módon, magas minőségen játszani.

Az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat estjén hogyan, milyen eszközökkel mutat majd rá a zene játékosságára?

Úgy tervezem, hogy személyes történeteken keresztül mutatok be nagy játékosokat: olyan zenészeket, zeneszerzőket, akik példaként állhatnak előttünk. Hadd emeljem ki egy híres zongorakísérő, Gerald Moore személyét. Ő már nincs közöttünk, az 1980-es évek végén hunyt el. A világ sztár-zongorakísérője volt, a legnagyobb énekesek mind vele dolgoztak. A siker ellenére megmaradt szarkasztikus stílusa, mely könyvét is áthatja: ily módon láttatja az általa ismert művészeket. Az ő történeteiből biztos mesélek majd. Moore példáján keresztül is arról győződhetünk meg, hogy ahhoz, hogy valaki képes legyen a játékra, először alapos tudásra kell szert tennie – és természetesen a tehetséget, rátermettséget sem hagyhatjuk szó nélkül. A művészek a színpadon minden este eljátszák a szerepüket, bármilyen legyen is a kedvük, bármilyen élethelyzetben is legyenek éppen. Az opera világában a „kacagj, bajazzo!” elve érvényesül: akármi történik a magánéletben, minden este ki kell állni a színpadra és elő kell adni a szerepet. Ez is egyfajta játék, még ha nem is mindig vidám: ismerek énekesnőt, aki családi haláleset után volt kénytelen Traviatát, valamint Toscát játszani. Nagyon tisztelem azért, mert fegyelmezett művészként képes volt a fájdalmát belefordítani mindkét tragikus hősnő alakításába. De hadd fordítsam vidámra a dolgot: rengeteg derű is lakozhat a szomorú kosztümök alatt, arról nem is beszélve, hogy mennyi mókás dolog történhet előadás közben...

okovacs_szilveszter3_foto_emmer_laszlo.jpgÓkovács Szilveszter. Fotó: Emmer László

Milyen zenei betétekkel egészíti majd ki a KönyvTÁRlaton elhangzó előadását?

Kérésként fogalmazódott meg az Országos Széchényi Könyvtár részéről, hogy zenei előadás tegye színesebbé az estet. Szemere Zita Junior Prima-díjas operaénekessel készülünk egy olyan zenei játékra, melybe a KönyvTÁRlaton résztvevő közönséget szeretnénk bevonni. A Ki nyer ma? című legendás vetélkedő nyomán hoztuk létre Ki mer ma? elnevezésű játékunkat, mely során részleteket adunk elő különböző vokális művekből, a közönségnek pedig ki kell találnia, hogy mit hall. De hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, a zeneművek felismerése után komolyabb kérdések következnek, míg egyetlen játékos marad. Ő ajándékcsomagban részesül. Remélem, kedvükre lesz ez az általunk nagyon kedvelt zenei játék!

Az Országos Széchényi Könyvtár KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának soron következő időpontja: 2017. december 7. 17 óra Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti Díszterem A rendezvény INGYENES.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6513449499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása