Karácsonyi olvasnivalók. 1. rész

2020. december 22. 07:55 - nemzetikonyvtar

A Magyar Elektronikus Könyvtár ajánlója

Karácsonyhoz közeledvén az ünnep és az időjárás is sokszor a négy fal közé szorítja az embereket. A rendkívüli járványhelyzet ezt még jobban megerősíti. A korlátozó intézkedések miatt az olvasók személyesen nem tudnak bejutni a könyvtárakba, de azért szolgáltatásaink nem szünetelnek. A világhálón keresztül még inkább igyekszünk kielégíteni az olvasó gyerekek és felnőttek igényeit. Ezért egy rövid összeállítást ajánlunk a Magyar Elektronikus Könyvtárból, ahonnan teljes könyveket tölthetnek le az érdeklődők különböző formátumokban. Ezeket nemcsak a számítógép képernyőjén, de akár egy tableten vagy okos telefonon is olvashatják kicsik és nagyok egyaránt, bár hosszabb elektronikus szövegek olvasására igazából az e-könyv olvasók a legalkalmasabbak. Az olvasnivalók mellett néhány hangoskönyvet is ajánlunk, amely bármely mobileszközbe betölthető és akár vezetés vagy séta közben is hallgatható. Lássuk az ajánlatainkat.

Kisebbeknek ajánljuk

nagyanyo_mesei.jpg

Nagyanyó meséi, ford.: Győry Ilona, Budapest, Tolnai Ny., [1935] – Magyar Elektronikus Könyvtár

A Nagyanyó meséi című nagyobb gyerekeknek szóló mesekönyv a két világháború között jelent meg több mint tíz nyelven, másfél millió kötetben. E-könyv formátumokban is letölthető, így bármely mobil eszközön, bárhol olvasható.

„A kis falu, mely egy szép kristálytiszta patak mellett terült el, még nem bontakozott ki a hajnali szürkületből, de a molnár kakasa már fenn volt s a kút kávájára állva borzolgatta aranybarna tollait, majd nyakát kinyújtva készült harsány hangon a nap keltét hirdetni. Nemsokára az éneklő madarak is felébredtek, sőt még a nyírfák is rákezdtek a suttogásra, amint a hajnali szellő lehelletét érezték s a támadó zaj egészen elnyomta a patak moraját, mely az előbb az egyedüli zaj volt a faluban.”

Juliska és Bodri. In. Nagyanyó meséi, ford.: Győry Ilona, Budapest, Tolnai Ny., [1935] – Magyar Elektronikus Könyvtár

sanyi_mano_konyve.jpg

Sanyi Manó könyve és számos más kacagtató történet, összegyűjtötte Mikes Lajos, Budapest, Tolnai, [1928] – Magyar Elektronikus Könyvtár

A békés természetű, vidám Sanyi manót kíváncsisága, szeleburdisága, ártalmatlan tréfái olykor rémes kalandokba sodorják. Egyik alkalommal darázsnénit haragítja magára, mert seprűjével fölbolygatja a békésen szundikáló darazsak nyugalmát (A darázsnéni), másik alkalommal a vasorrú bába áll bosszút rajta, amiért elemeli drágakőként ragyogó hamuját (A vasorrú bába drágakövei). Huhu varázslóval két ízben is összetűzésbe kerül és különc szomszédja alaposan megleckézteti.
A II. világháború előtt alkotott író, újságíró vidám meséi többféle formátumban letölthetők, olvashatók, de akár meg is hallgathatók hangoskönyvként MP3 formátumban.

Egy szép napon Sanyi manó, mikor kezében söprűjével vígan repült keresztül a réten, látta, hogy a vasorrú bába házának ajtaja tárva-nyitva van. Megállt hát és bekukucskált az ajtón. Látta, hogy a vasorrú bába tüzet rakott konyhája sarkában, a kemencében. A tűz zúgott-búgott és amint zúgott-búgott, szikrát és hamut okádott...”

A vasorrú bába drágakövei. In. Sanyi Manó könyve és számos más kacagtató történet, összegyűjtötte Mikes Lajos, Budapest, Tolnai, [1928] – Magyar Elektronikus Könyvtár

karacsonyi_emlek.jpg

Karácsonyi emlékek. Hangoskönyv-antológia, szerkesztő, felolvasó: Ambrus Attila József, [Pécs], [Magánkiad.], [2017] – Magyar Elektronikus Könyvtár

Hangoskönyvként Ambrus Attila József pécsi könyvtáros előadásában hallgathatjuk meg klasszikus magyar és külföldi szerzők karácsonyi témájú írásait:

A mennyek országának vannak olyan titkai, miket csak a kisgyerekek ismernek, akik még közel vannak az éghez, és a költők, akik közel vannak a kisgyerekekhez. Például tudják-e azt a felnőtt okos emberek, hogy a mennyországban minden karácsonykor csinálnak a Kisjézusnak egy betlehemet?”

Móra Ferenc: Karácsonyi misztérium 1928-ban. In. Karácsonyi emlékek. Hangoskönyv-antológia, szerkesztő, felolvasó: Ambrus Attila József, [Pécs], [Magánkiad.], [2017]. – Magyar Elektronikus Könyvtár

berg_judit_mesek_a_tejuton_tulrol.jpg

Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról, Budapest, Pagony, 2007. – Magyar Elektronikus Könyvtár

Kalandos, izgalmas utazás nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak az IBBY-díjas Berg Judittól és az Aranyvackor-díjas Gévai Csillától! Egy kisfiú, Bojti, és egy kislány, Tücsök, csúnyán összevesznek a játszótéren. Addig-addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az elragadja őket, és elrepíti a két gyereket a Tejúton túlra, egy egészen különös, ismeretlen világba.

„A motoros gázt adott és elszáguldott, de a bicikli folytatta őrült száguldását a Tejúton. Amikor azonban aranyszínű útjelző tábla tűnt fel előttük, a bicikli magától jobbra fordult, és meredek ívben letért a Tejútról. Egyáltalán nem lassított, sőt, egyre gyorsabb iramban vágtázott. A csillagok már vékony ezüstcsíkká mosódtak a gyerekek szeme előtt. Pedig ez az út meredek volt és döcögős.”

Berg Judit: Bojti és Tücsök. In. Uő: Mesék a Tejúton túlról, Budapest, Pagony, 2007. – Magyar Elektronikus Könyvtár

Magyar Elektronikus Könyvtár

Ajánlónk folytatása itt olvasható.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9216353848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása