A Bibliothecaria Emerita cím átadása

2023. március 14. 14:31 - nemzetikonyvtar

Rózsa Dávid főigazgató köszöntő beszéde

A nemzeti ünnep alkalmából 2023. március 14-én Rózsa Dávid főigazgató Bibliothecaria Emerita kitüntető címeket adott át könyvtárunk Alapítók terében. A nemzeti könyvtárban életpályajelleggel végzett áldozatos munkája elismeréseként kitüntetést kapott dr. Wojtilla Gyuláné dr. Salgó Ágnes (méltatója Varga Bernadett) és dr. Bartos Éva (méltatója Hangodi Ágnes). A Bibliothecarius Emeritus, illetve a Bibliothecaria Emerita címeket az életpályajelleggel végzett könyvtári munka honorálására 2000 januárjában alapította meg a nemzeti könyvtár.

Az Országos Széchényi Könyvtár alapításától kezdve élenjár abban, hogy közvetítse a magyar kulturális örökség dokumentumait. Írásbeliségünk őrhelyeként, a magyar vonatkozású humántudományi kutatások kiindulópontjaként áll a nemzet szolgálatában immáron 220 éve Az intézményben történő kutatások, a szerfelett gazdag nemzeti kultúra írott anyagának aktualizálása, a magas szintű digitalizáló munka, valamint az online tér lakályossá tétele arról árulkodik, hogy a nemzeti bibliotéka képes maradandó teljesítményt nyújtani. A könyvtár mindennapjait a tudásalapú társadalom megteremtése és megtartása, a nyitottság, valamint a hitelességre való törekvés szövi át.
Nem csekély feladat ez akkor, amikor a hétköznapokat az alternatív tények érintése, a posztigazságok árnyéka és a dezinformáció ölelése fenyegeti. E körülmények között a könyvtárak szerepe különösen felértékelődik; szükség van szakképzett, tájékozott és elhivatott szakemberekre, olyan könyvtárosokra, akik egykor és jelenleg is az Országos Széchényi Könyvtárban dolgoznak.
A mai délelőttön olyan szakembereket köszöntünk, akik nyugdíjazásukat követően is hatással vannak a nemzeti könyvtár életére. Az intézmény iránti hűség, a magas szintű szakmai teljesítmény és az életpályajelleggel végzett könyvtári munka jellemzi őket.

A most átadandó címet 1999-es alapítása óta többen viselték, egyszerre mindig legfeljebb hárman. A kiemelkedő teljesítményt felmutató régi kollégákat az elismerés remélhetőleg továbbra is erős szálakkal fogja az intézményhez kapcsolni. Tapasztalataik, gyűjteményismeretük átadásával és személyes példamutatásukkal növelhetik utódaik tudását, erősíthetik a fiatalabb generációk szakmai-hivatásbeli elkötelezettségét. A díj odaítélése csupán szerény értelmezése a múltnak, és válasz arra a kérdésre, hogyan érdemes könyvtárosnak lenni ma és holnap, de rákérdezés arra is, hogy jól műveljük-e a szakmánkat. Zsinórmérték, amelyhez érdemes igazodunk. Megtiszteltetés olyan intézményt vezetni, amelyet olyan formátumú emberek munkája alakított, mint Berlász Jenő, Fazakas József, Berczeli A. Károlyné, Vekerdi József, Busa Margit, Somkuti Gabriella, Borsa Gedeon, Botka Ferencné Lakatos Éva, Dörnyei Sándor és Ferenczy Endréné Wendelin Lídia.
Ferenczy Lídia egyetemi tanulmányait 1956 júliusában az ELTE BTK könyvtár és kínai nyelv szakán végezte, majd az Országos Széchényi Könyvtár munkatársaként dolgozott negyven éven keresztül. Pályáját a Bibliográfiai Osztályon kezdte, majd az Olvasószolgálati és Tájékoztató Osztályon, illetve a Gyarapítási Osztályon folytatta. Munkája során irányította az olvasó- és tájékoztató szolgálatot, a különgyűjteményeket és a műemlékkönyvtárakat is. Gyűjteményfejlesztési igazgató volt, amikor elvállalta a főigazgatói tanácsadói pozíciót, majd irányította a Gyarapítási Osztály, a Katalogizáló Osztály és a Szakozó Osztály működését. Szakmai kérdésekben hozott döntései nyomot hagytak a nemzeti könyvtár magas színvonalú napi működésén. A kutatás és a tájékoztatás összefüggéseiben motivált kutatásaival és a könyvtárban eltöltött éveivel beírta magát könyvtáros generációk emlékezetébe. Március 6-án lépett 90. életévébe, ezért – telefonbeszélgetésünk után – ismét szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog születésnapot, jó egészséget és további sok, könyvtárat is érintő szép évet kívánjak neki.
A bejelentés, amely láthatóvá teszi a 2023-as év díjazottjait, nemcsak az elődök névsora előtt tiszteleg, hanem továbbírja az átnyújtandó cím történetét. Ethosz és történet találkozik a Bibliothecaria Emerita címben, amelyet hamarosan átadunk Wojtilla Gyuláné Salgó Ágnesnek és Bartos Évának. Az egész nemzeti könyvtár nevében köszönöm áldozatos munkájukat, és remélem, hogy még sok emlékezetes évet, értékes időt töltünk együtt.

Rózsa Dávid főigazgató

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9918071626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása