175 éves a Szent István Társulat

2023. május 15. 06:00 - nemzetikonyvtar

Rózsa Dávid főigazgató köszöntője

A Szent István Társulat és könyvtárunk 2023. május 9-én tudományos konferenciát rendezett a társulat alapításának 175. évfordulója alkalmából. A megjelenteket dr. Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója, Rózsa Dávid, könyvtárunk főigazgatója és Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke köszöntötte. Az alábbiakban Rózsa Dávid főigazgatói köszöntőjét közöljük.

Főtisztelendő Püspök Úr, tisztelt Elnök Urak, Igazgató Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A hit és a kultúra megtartó erő. Különösen az az önmagukba tébolyulni igyekvő korokban, mint amilyen a miénk. A Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék Könyvkiadója megtartó erő.
Az ünnep tisztelgés a történetiség előtt; alkalom, amely lehetőséget teremt arra, hogy számot vessünk azzal, ami megelőzte az ünnepet. A mai konferencia alkalmával 175 év előtt tisztelgünk.
Az 1840-es évekre láthatóvá vált a tömegigény olyan könyvek iránt, amelyek hatására felébredhet az ifjúságban a vallási és erkölcsi érzés. Ez vezetett a Jó és Olcsó Könyvkiadó Társulat megalakulásához, amely a köznép, az iskolák és a műveltebb osztályok között fejtette ki tevékenységét. Az első kiadvány, a Keresztény naptár a magyarhoni katholikusok használatára magas eladási számokat mutatott. Ettől kezdve a Szent István Társulat története egybeesik a magyar történelem fontos időszakaival.
A Társulat könyvkiadást érintő tevékenységét látva megállapítható, hogy a sokféleségnek mindig a katolikus hit szelleme adott architektúrát. A társulat megteremtette az eltérő világlátások egymás mellett élésének lehetőségét, miközben a hazai könyvkiadás élénk résztvevőjévé vált. A hittankönyveken kívül kiadtak minden olyan könyvet, amelynek köze volt az elemi képzéstől egészen a felsőfokú oktatásig. Mindenkihez kívántak szólni a katolikus hit szellemében. Ebből a szellemiségből ered az is, hogy a Társulat a könyvkiadás terén figyelembe vette a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek nyelvhez való jogát, mivel meggyőződésük szerint az oktatásnak mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie.
Ennek szellemében a Szent István Társulat 175 éve fontos szereplője a hazai könyvkiadásnak. Szellemi és hitbéli közösség egyszerre, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Örvendetes, hogy napjainkban vannak olyan közösségek, amelyek egyenlő mértékben fordítanak figyelmet a szakmaiságra és a lelkiségre, hiszen az egészséges társadalom kérdése az állampolgárok szellemi és lelki jóllétén múlik. Ezt is ünnepeljük a mai konferencián, amely az elmúlt 175 év izgalmas értelmezéseit hozza el. E helyt említem meg, hogy e nagyregény hosszúságú történetet két fejezetben beszéljük el: ősszel nyílik meg itt a nemzeti könyvtárban a Szent István Társulat 175 évét bemutató kiállítás.
Eredményes konferenciát és gyümölcsöző beszélgetéseket kívánok minden résztvevőnek!
Köszönöm a figyelmet; köszönöm, hogy meghallgattak.

05_15_szit_175_kozonseg_opti.jpgA 175 éves a Szent István Társulat című tudományos konferencia közönsége

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr2818120158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása