Gyerekek segítséggel

2011. május 23. 12:42 - nemzetikonyvtar

Május 19-én különleges csoport érkezett a Nemzeti Könyvtárba. A kíváncsi csapat a lehető legalaposabban járta be a házat dr. Nagy Attila és dr. Tokaji Nagy Erzsébet vezetésével. A látogatás végén az iskola igazgatóhelyettesével, Szentkirályi Andreával beszélgettünk.

Szentkirályi Andrea: A gyerekek, kilencen, a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskolából érkeztek, egy szakközépiskolai osztály, 9. évfolyamosok, nyelvi előkészítőre járnak.

 

Miért gondolták fontosnak, hogy elhozzák őket a Nemzet Könyvtárába?
Sz.A.: Egyfelől a kompetenciaméréseknél ma már a könyvtári terület is érintve van, másfelől azonban, ha ez nem volna, az iskola is fontosnak tartja, hogy a hagyományos könyvtári kultúrával is megismertessük a gyerekeket, és nem csupán a saját iskolai könyvtárunk szintjén. A Széchényi Könyvtár nem egy könyvtár, hanem A Könyvtár, amely része a kultúránknak.

Mi a gyerekek véleménye a könyvtárról?
Sz.A.: Ők általában nagyon visszafogottak. Nagyrészük bentlakó, ritka pillanat, amikor kivihetjük őket az iskolából. Talán ennek köszönhető, hogy nemigen ül ki az arcukra, mit éreznek, mit gondolnak. De rendkívül nyitottak, sok mindent megtapasztalnak, magukba szívnak, mindenre emlékeznek, integrálják a hallottakat és a látottakat. Az élmények mindig utólag látszanak rajtuk.

Az Országos Széchényi Könyvtár rendkívül büszke arra, hogy egész épülete akadály-mentesített. Valóban így van?
Sz.A.: Nem panaszkodhatunk, a könyvtár valóban mintaértékű ebből a szempontból is. Ha már ezt a témát érintette, örömmel tapasztaltam, hogy a munkatársak között az országos átlagnál magasabb arányban akadnak érintettek.


Dr. Tokaji Nagy Erzsébet a VII. emeleti katalógustérben tájékoztatott

Mi a véleménye, mi lehet egy ilyen alapos ismerkedés későbbi gyümölcse?
Sz.A.: Lehet, hogy csupán egy kedves emlék marad, mert az is elegendő. Azt tapasztaltam, hogy egy ilyen látogatás elmélyíti a tanárok és gyerekek közötti viszonyt is. Remélem, hogy egy kicsit megfertőződnek a könyvtár hangulatával, és ez már komoly eredmény.

 

Csoportok látogatása előzetes bejelentés alapján, előre egyeztetett időpontban történik az OSZK-ban. A látogatás során a vendégek tájékoztatást kapnak a könyvtár történetéről, gyűjteményeiről, feladatairól, megtekintik a különböző szinteket, megismerik az olvasói tereket.
A vezetések időpontja: keddtől péntekig 9-17 óra között.
Telefon: 224-3745, 487-8637 (üzenetrögzítő is) fax: 224-3744 e-mail: csoportvezetes[at]oszk.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr202925895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása