Az Országos Széchényi Könyvtár tortája

2022. december 23. 06:00 - nemzetikonyvtar

A Mikes Kelemen Program margójára ‒ 17. rész

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár szervezésében a Diaszpóra Tanács III. ülésének Zárónyilatkozatában megfogalmazott gondolatok jegyében indult el a Mikes Kelemen Program 2014. január 1-jén, mely 2022. év végével befejeződött. A nagyszabású program keretében hazai és határon túli közgyűjtemények, iskolai könyvtárak gyarapodhattak könyvekkel, folyóiratszámokkal és számos más érdekességgel – sokat látott imakönyvektől kezdve egészen a bakelitlemezekig. A diaszpórából hazaérkező több százezer dokumentumot a nemzeti könyvtár munkatársai gondozták, s juttatták el rendeltetési helyükre. Örömteli tapasztalat, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei is kiegészülhettek a hazaérkező dobozokban rejlő kincsekből. Erről a messze a várakozásunkat meghaladó eredményről számoltak be munkatársaink blogsorozatunkban. A tizenhetedik részben arról olvashatunk, hogy Németh Enikő, a Kurrens Könyvfeldolgozó Osztály munkatársa hogyan készítette el egy tengeren túlról hazaérkezett könyv lapjai között megbújó kézzel írt süteményrecept alapján a karácsonyi édességnek is kitűnő máktortát.

Lássuk be, a bibliográfiai leírás izgalmas dolog. Ül az ember békésen az asztalánál, közben helyébe jön és elé tárul a világ. Olykor sokkal inkább, mint gondolná. Például a könyvben lévő illusztrációk keresgetése közben egyszer csak rábukkan egy borítékra. Üres. Mindegy. Aztán egy sárga, régies betűkkel teleírt A5-ös papírlapra. Hm, mi ez? Máktorta. Nahát, ez nem is bonyolult, ráadásul finomnak tűnik a recept alapján. Hm, újra. Mindjárt karácsony, süssük meg a kollégáknak, elvégre, ha létezik könyvtári süti, akkor ez az.

12_23_mikes_17_2_opti.jpgA máktorta, amely a Mikes Kelemen Programnak köszönhetően került a nemzeti könyvtár karácsonyi asztalára

Az állagmegóvást szem előtt tartva a receptet a borítékba csúsztattam (hiába no, a könyvtáros praktikus lény) és hazavittem. Csendesen várt a sorára, néhány évtizede már a könyvben lakott, sokként érhette a környezetváltozás. Aztán eljött a nagy nap, mikor ismét rivaldafénybe került, végre megint egy konyhában találta magát, újra keverőtálak, mérleg, tojások és egyebek társaságában hevert a pulton. Megtett minden tőle telhetőt, és ki tudja, hány év szünet után ismét alakot öltött. Látványra visszafogott, nem hivalkodó. Kíváncsian néztünk rá... óvatosan megkóstoltuk, aztán egy emberként lelkesedtünk, hogy ezt az élményt nem tarthatjuk meg csak magunknak – ezért született ez a bejegyzés.
Ráadásul ez a kulináris élvezet megérdemelne egy méltó nevet, hirtelen és teli szájjal a Mikes Kelemen tortája (a gazdakönyv a Mikes-program keretében érkezett hozzánk), illetve a clevelandi máktorta (kitalálója nem látta az eredeti dokumentumot, és végül is csak egy tó választja el Clevelandet Ontariótól...) ötletek röppentek fel, de döntés még nem született, szóval lehet, sőt kéretik is szabadon gondolkodni.

Fogadják szeretettel a receptet, tényleg érdemes kipróbálni!

12_23_mikes_17_1_opti.jpgA máktorta receptje, amely egy, a Mikes Kelemen Programnak köszönhetően hazakerült könyv lapjai közül hullott ki

Mi már szinte látjuk a tortánkat a büfé kínálatában, amint hosszú sorokban várakoznak rá a rajongó olvasók vagy illusztris könyvtári vendégek díszdobozos ajándékaként, és még számos más módon is, melyek ismertetésétől inkább eltekintenék, nehogy túlságosan szűk kordába tereljem az olvasóközönség tobzódó fantáziáját.

Jó sütögetést és nagyon kellemes ünnepeket kívánok!

Németh Enikő (Kurrens Könyvfeldolgozó Osztály)

Mikes Kelemen Program margójára című sorozatunk további részei: 1. rész2. rész3. rész4. rész5. rész6. rész7. rész8. rész9. rész10. rész11/1. rész11/2. rész12. rész13. rész14. rész; 15. rész; 16. rész

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr9918002996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása