Zwack Unicum – Magyar márkák. 12. rész

2020. december 02. 07:55 - nemzetikonyvtar

Munkák és napok – és kincsek. 40. rész

Sorozatunk címe Hésziodosz Munkák és napok című művére utal. Az ókori szerző a földműves kitartó, gondos munkáját jelenítette meg. Könyvtárunk kutató munkatársai ehhez hasonló szorgalommal tárják fel a gyűjtemények mélyén rejlő kincseket. Ezekből a folyamatos feldolgozó munka nyomán felbukkanó kincsekből, témákból, érdekességekből adunk közre hetenként egyet-egyet blogunkban. A sorozat negyvenedik részében Kopcsay Ágnes, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár munkatársa híres magyar márkanevek történetéről szóló összeállításának tizenkettedik folytatását közöljük.

Stühmer, Caola, Orion, Corvin, Közért… Csupa olyan márka, divatosabb szóval brand, amelyről szinte mindenkinek beugrik egy termék, egy logó, egy szlogen. A Zwack Unicumot jelképező „vizesembert”, a vízből kiemelkedő csapzott fejet mindenki ismeri, még az is, aki nem tudja, hogy eredetileg ez az Unicum reklámja volt. Az egykor ismert, sokszor ma is élő márkákat valaha rengeteg plakát hirdette. A cégeknek a kor legnevesebb alkotói dolgoztak. Magyar márkák – magyar plakátok címmel a Plakát- és Kisnyomtatványtár kiállítást tervezett, amely a koronavírus-járvány okozta kényszerű leállás miatt nem valósulhatott meg. Ezért május 20-tól – az OSZK márkanevet erősítve blogsorozatban mutatjuk be a népszerű magyarországi márkákat hirdető archív kincseinket!
A legenda szerint II. József, amikor háziorvosa, dr. Zwack József gyógyszerként, mint emésztést elősegítő orvosságot egy különleges nedűt ajánlott őfelségének, jóízűen megitta és így szólt: „Das ist ein Unicum”. Tudtán kívül így adott nevet a kalapos király a több mint 200 év után is népszerű italnak, a mai napig is titkos recept alapján készülő, negyvenféle gyógynövényből készült gyógynövénylikőrnek.

1_11.jpg

A Zwack Unicum logója

Az ital hamar népszerű lett, és az orvos leszármazottja a mai Erzsébet téren nyitotta meg első gyárát 1840-ben. 1881-ben vették lajstromba első védjegyezett terméküket, a Kincsem likőrt. (A név választása minden bizonnyal nem véletlen, hiszen kevéssel előtte 1876 és 1879 között aratta páratlan sikereit a világszerte ismert magyar ló, Kincsem.) Ezt a likőrt két évvel később követte az Unicum bejegyzése.

2_pkg_en_0387_r1.jpg

Unicum Zwack. Plakát. Jelzet: PKG.én/387/r1 – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A Unicumot a Zwack család 1790-ből származó titkos receptje alapján készítették. A titok mindig fontos volt az ital története során. Feltalálója állítólag mindenféle hozzávalót rendelt a világ minden tájáról különböző mennyiségekben, hogy ezeknek az ismereteknek a birtokában se lehessen kikövetkeztetni az összetételt és a mennyiségeket. Az államosításkor is sikerült a titkot megőrizni, mert Zwack Béla hamis receptet adott át a gyárat átvevőknek, így hiába gyártották és forgalmazták a későbbiek során Unicum néven az ismert szerelésben az italt, az nem az eredeti volt.

3_pkg_1925_0209.jpg

Zwack Unicum gyomorerősítő. Grafikai plakát. Jelzet: PKG.1925/209 – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár; Magyar Digitális Képkönyvtár

Az Unicumot kezdettől fogva gömbölyű palackban forgalmazták, nem véletlenül. A platóni filozófia szerint a gömb ugyanis a tökéletességet jelképezi, amely az ital tökéletességét is szimbolizálja. A címkén eleinte fehér alapon piros kereszt volt. 1899-től kezdve ennek a használati jogáért évente fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után ez a megállapodás megszűnt, ekkor változtatták a kereszt színét aranyra, a hátteret pedig pirosra, és ez így van a mai napig.

4_pkg_en_0386_r1.jpg

Zwack Unicum gyomorerősítő likőr. Grafikai plakát. Jelzet: PKG.én/386/r1 – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

A telephely nemsokára szűknek bizonyult, s 1892-re épült fel a Soroksári úton a gyárnak a mai napig is helyet adó épület, és itt folytatta működését a Magyar Királyi Szabadalmazott Likőr Különlegességek Gyára. 1895-ben a cég megkapta a nagy rangot jelentő Császári és Királyi Udvari Szállító címet. Közép-Európa egyik legjelentősebb likőr és szeszesitalgyártója volt, amely szerte a világon mindenfelé szállította termékeit számos díjat is elnyerve.

5_pkg_1914e_0743r1.jpg

Zwack J. és Társai. Csász. és kir. udvari szállítók Budapest. Grafikai plakát. Grafikus: Tuszkay Márton és Dezső Alajos. PKG.1914e/743 – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár; Magyar Digitális Képkönyvtár

1909-ben született meg a „Vizesember” az Unicum legismertebb reklámja, melyet minden valószínűség szerint Pachl Viktor készített. Ez a reklám annyira népszerűvé vált, hogy a későbbiek során új reklám helyett gyakran ezt alkalmazták. Tárunkban a plakátnak van reprint kiadása 1947-ből, 1956-ból és 1999-ből is. A motívumot gyakran felhasználták teljesen más, leggyakrabban politikai témájú ábrázolásokhoz is.

6_pkg_1914e_0730r1.jpg

Unicum a legjobb gyomorerősítő likőr. Grafikai plakát. Grafikus: Pachl Viktor. Jelzet: PKG.1914e/730/r1. – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár; Magyar Digitális Képkönyvtár

A cég a két világháború között a közel 220 féle italt készített, bár a gazdasági világválság természetesen a Zwack cégre is hatással volt. Ebben az időben az élvezeti cikkek piaca jelentősen visszaesett, a szesztilalom bevezetése Amerikában – amit elsősorban a korszakról készült amerikai krimikből ismerünk – drasztikusan csökkentette az exportot. Kevéssé ismert, hogy a veszteségek kompenzálására a gyár izzólámpák és fénycsövek gyártásába kezdett, melyek az Unicum neonreklámjait is megvilágították a korabeli utcákon. Az alábbi, 1938-as árjegyzék érdekessége, hogy minden oldal alján olvasható egy-egy figyelmeztetés, amely arra utal, hogy már ekkoriban is próbálták hamisítani az Unicumot.

 A gyárat 1944-ben súlyos találat érte, ennek ellenére 1945-ben, még a romok között, két helyiségben újra megkezdték a munkát, és nemsokára a gyár újjáépítését is. 1948-ra az üzemet tökéletesen helyreállították, de már nem tudták folytatni a gyártást az államosítás miatt. Tulajdonosaitól ezt a gyárat is kárpótlás nélkül vették el. Az akkori tulajdonosok közül Zwack János és családja még kijutott Amerikába, bátyja, Zwack Béla azonban a feleségével együtt alkalmazottként a gyárban maradt. 1950-ben internálták őket, végül azonban 1955-ben ők is el tudták hagyni Magyarországot. A gyárat több más üzemmel összevonták, az egyik egysége lett 1961-ben a Magyar Likőripari Vállalat öt budapesti gyáregységének. A termékszerkezet természetesen teljesen átalakult.

11_pkg_1956_408.JPG

Meggy gyöngyvér. Grafikus: Szabó E. Jelzet: PKG.1956/407 – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Néhány más termék mellett az Unicumot is tovább gyártották. A Zwack család azonban időközben érvényesítette a márkaoltalmat és az állami gyár Magyarországon kívül nem árulhatta a Zwack Unicumot ilyen néven. Így maradt a hamis recept alapján gyártott Unicum keserűlikőr, kizárólag a belpiacon. Érdekes helyzet volt ez, hiszen a Zwack márkanév megszűnt Magyarországon, de az Unicum mégis tovább éltette a hagyományt. A két testvér, Béla és János Milánóban a hatvanas évek közepén kezdte meg ismét a Zwack Unicum gyártását, s az utóbbi fia, Péter 1970-ben lépett be a cég vezetésébe, majd a nyolcvanas évek végén a nagyvállalkozók közül elsőként tért vissza Magyarországra. Üzlettársával 1989-ben megalapította a Zwack Unicum Budapest Kft.-t és vegyes vállalatot hoztak létre az állami irányítású Budapesti Likőripari Vállalattal. A Soroksári úti gyárban megindult a Zwack Unicum gyártása. 1992-ben, a privatizáció során a cég Zwack Péter tulajdonába került, aki megalapította a Zwack Unicum Részvénytársaságot.

2008-ban Zwack Péter átadta gyermekeinek a cég vezetését. Már az ő nevükhöz fűződik több más mellett két új termék létrehozása is. Az Unicum Next ugyanazokból az alapanyagokból készül, mint a klasszikus Zwack Unicum, csak az összetevők arányain és az akoholtartalmon változtattak a gyártás során. Az Unicum Szilva két magyar specialitást egyesít: a Magyarországon őshonos szilvát és az Unicumot. Gyártása során a gyógy- és fűszernövények kivonatából készített párlatot aszaltszilvaágyon pihentetik és – ugyanúgy, mint az eredetit – tölgyfahordóban érlelik.

 A cégnek története során számtalan terméke volt: a listán likőrök, pálinkák és pálinkajellegű szeszes italok találhatók. Számos hagyományos recept és új recept alapján készített italt állítanak elő. Azonban a gyártó és a márka közel 200 éves története során a vezető termék mindvégig az Unicum volt. Ez a máig is titkos recept alapján készülő likőr képviseli a cég termékei közül a legnagyobb eladott mennyiséget, évente hozzávetőleg 3 millió liter gyomorkeserű kerül forgalomba.

19_naptar_12.jpg

Unicum-reklám. In. Régi Magyar Reklámok Zwack Anno 2013. Falinaptár. Jelzet: Naptár.F.2013/76. – Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár

Kopcsay Ágnes (Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

A Magyar márkák című sorozatunk további részei: 1. rész: Stühmer; 2. rész: Közért; 3. rész: Orion; 4. rész: Corvin; 5. rész: Ibusz; 6. rész: Modiano; 7. rész: Tungsram; 8. rész: Törley; 9. rész: Dreher; 10. rész: Állatkert; 11. rész: Pick és Herz szalámi

A Munkák és napok – és kincsek című sorozatunk további részei: 1. rész; 2. rész; 3. rész; 4. rész; 5. rész; 6. rész; 7. rész; 8. rész; 9. rész; 10. rész; 11. rész; 12. rész; 13. rész; 14. rész; 15. rész; 16. rész; 17. rész; 18. rész; 19. rész; 20. rész; 21. rész; 22. rész; 23. rész; 24. rész; 25. rész; 26. rész; 27. rész; 28. rész; 29. rész; 30. rész; 31. rész; 32. rész; 33. rész; 34. rész; 35. rész; 36. rész; 37. rész; 38. rész; 39. rész

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr6216310782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása